WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er? 

WordPress downloaden

WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te maken. WordPress is open source. Dit betekent dat je WordPress volledig gratis kunt downloaden, aanpassen en gebruiken. Het moeilijke gedeelte van het gebruiken van WordPress, is dat je het op je server moet zien te zetten. Dit kan je doen zonder webhosting op je eigen webserver of dit kan via een hostingpartij.  

Bij een hostingpartij kun je WordPress in de meeste gevallen gemakkelijk downloaden via de hosting zelf en als je WordPress wilt hebben op je eigen server moet je WordPress downloaden van de WordPress website. 

Download en installatie van WordPress

1. WordPress downloaden zonder hosting

 • Ga naar de website van WordPress. Download gratis WordPress via: https://wordpress.org/download/ en klik op de knop “Download WordPress” om de laatste versie van WordPress te downloaden.
 • Pak het ZIP-bestand uit en plaats het in de map waar je WordPress wilt installeren op je webserver. Dit kan bijvoorbeeld de “htdocs” map zijn als je XAMPP gebruikt of de “www” map als je WAMP gebruikt.
 • Start je lokale webserver op (bijvoorbeeld door XAMPP of WAMP te starten).
 • Open je webbrowser en ga naar “localhost” om te controleren of je lokale webserver correct werkt. Als dit het geval is, zou je een pagina moeten zien met de optie om naar de “phpMyAdmin” database manager te gaan.

2. Aanmaken van een database voor WordPress

 • Klik op de link naar “phpMyAdmin” om de database manager te openen.
 • Klik op de knop “Nieuwe” om een nieuwe database aan te maken.
 • Geef de database een naam (bijvoorbeeld “WordPress”) en kies “utf8_general_ci” als de collatie. Klik vervolgens op de knop “Creëren” om de database aan te maken.

3. Instellen van WordPress

 • Open je webbrowser en ga naar “localhost/[map waar je WordPress hebt geïnstalleerd]”. Dit zou bijvoorbeeld “localhost/WordPress” kunnen zijn als je WordPress in de “WordPress” map hebt geïnstalleerd.
 • Je zou nu de welkomstpagina van WordPress moeten zien met de optie om de installatie te starten. Klik op de knop “Doorgaan” om verder te gaan.
 • Selecteer de taal die je wilt gebruiken voor je WordPress-site en klik op de knop “Doorgaan”.
 • Je wordt nu gevraagd om de gegevens van je database in te voeren. Voer de naam van je database (bijvoorbeeld “WordPress”), de gebruikersnaam en het wachtwoord van je database in (dit zijn de gegevens die je hebt gebruikt toen je de database hebt aangemaakt) en klik vervolgens op de knop “Verzenden”.
 • Als de verbinding met de database is gelukt, zou je nu de instellingenpagina van WordPress moeten zien. Voer de gevraagde gegevens in, zoals de titel van je site en je gebruikersnaam en wachtwoord voor de administratiepagina.
 • Klik vervolgens op de knop “Installeren” om de installatie te voltooien. Als de installatie is voltooid, word je naar de inlogpagina van de administratie

WordPress downloaden met webhosting

Wil je WordPress downloaden? Dit kan ook via een hostingbedrijf. WordPress installeren, bij een webhosting is in de meeste gevallen een stuk makkelijker omdat dit een vaste ‘applicatie’ is van de hosting. Hierbij hoef je enkel nog op downloaden te klikken en dan heb je WordPress al. De stappen voor het downloaden van WordPress zijn:

 1. Registreer een domeinnaam
 2. Kies een hostingpakket
 3. Login in bij je hostingpakket (Database)
 4. Installeer WordPress
 5. Bewerk je website door in te loggen bij WordPress.  

WordPress niet zelf installeren

In de meeste gevallen hoef je WordPress niet zelf te installeren omdat de meeste hostingproviders de optie bieden om WordPress automatisch te installeren via hun hostingcontrolpanel. Dit maakt het proces van het installeren van WordPress gemakkelijker en sneller, omdat je niet hoeft te downloaden en de bestanden handmatig te uploaden naar je webserver.

Het enige wat je hoeft te doen is inloggen op het hostingcontrolpanel en volg de stappen om WordPress te downloaden. Je hoeft dan geen technische kennis te hebben over het installeren van software op een webserver of het aanmaken van een database. Dit wordt allemaal voor je gedaan door de hostingprovider.

Daarnaast bieden sommige hostingproviders ook een “één-klik-installatie” van WordPress, waarbij je slechts één knop hoeft te klikken om WordPress te installeren. Dit maakt het proces nog gemakkelijker en sneller.

Waarom kiezen voor webhosting voor WordPress?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor webhosting voor WordPress:

 1. Gemak: Webhosting maakt het gemakkelijk om je WordPress-site online te krijgen en te beheren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het installeren van software of het aanmaken van een database, omdat dit allemaal voor je wordt gedaan door de webhostingprovider. Als je één of enkele websites hebt, zal dit in de meeste gevallen ook goedkoper uitpakken dan wanneer je zelf een server hebt. 

 2. Professionaliteit: Als je een professionele website wilt hebben, is het gebruik van webhosting vaak de beste optie. Dit geeft je site een professionele uitstraling en zorgt ervoor dat je site altijd bereikbaar is voor bezoekers. Als je een eigen server hebt moet je er ook voor zorgen dat deze het altijd doet en dat de websites op je server snel zijn. 

 3. Veiligheid: Hostingproviders bieden vaak beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van je site te garanderen, zoals firewalls en dagelijkse back-ups. Dit kan belangrijk zijn als je bijvoorbeeld e-commerce doet via je site of als je gevoelige gegevens op je site verwerkt.

 4. Technische ondersteuning: Als je problemen ondervindt met je site, kan het handig zijn om te kunnen terugvallen op de technische ondersteuning van je hostingprovider. Deze kan je helpen met het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen over je hostingomgeving.

 5. Stabiliteit: Als je verwacht dat je site veel bezoekers zal krijgen, kan webhosting ervoor zorgen dat je site goed blijft functioneren, zelfs bij hogere belasting. Sommige hostingproviders bieden ook upgrades naar hogere hostingpakketten als je site meer middelen nodig heeft.

Waarom WordPress installeren?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor het installeren van WordPress:

 1. Gemakkelijk te gebruiken: WordPress is een gebruiksvriendelijk content management systeem (CMS) dat het gemakkelijk maakt om een website te maken, zonder dat je technische kennis nodig hebt. Je kunt gemakkelijk pagina’s en berichten toevoegen, afbeeldingen uploaden en je site vormgeven met behulp van thema’s en plug-ins.

 2. Flexibiliteit: WordPress is zeer flexibel en kan worden gebruikt voor een breed scala aan websites, van eenvoudige blogs tot complexe webapplicaties. Dit komt omdat WordPress een uitgebreide reeks plug-ins en thema’s biedt die je kunt gebruiken om je site aan te passen aan je specifieke behoeften.

 3. Populaire platform: WordPress is het meest populaire CMS ter wereld en wordt gebruikt door miljoenen websites over de hele wereld. Dit betekent dat er een actieve en hulpvaardige gemeenschap is die je kunt raadplegen als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het gebruik van WordPress.

 4. Zoekmachinevriendelijk: WordPress is zoekmachinevriendelijk en biedt verschillende opties om je site te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor je gemakkelijker gevonden kunt worden door bezoekers.

 5. Gratis en open source: WordPress is gratis te downloaden en te gebruiken en het is open source, wat betekent dat iedereen het kan aanpassen en verbeteren. Dit maakt het een betaalbare optie voor mensen die een website willen maken zonder veel geld uit te geven.

WordPress installeren
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *