Wat kost een domeinnaam?

Wat kost een domeinnaam? Lees het allemaal op deze pagina!

wat kost een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Wat kost een domeinnaam? Als je een domeinnaam wilt kopen en de kosten wilt weten is het eerste belangrijk om te begrijpen wat een domeinnaam precies. Als je een domeinnaam wilt kopen en je weet niet wat het precies is weet je niet wat je koopt. 

Dus, wat is een domeinnaam? Een domeinnaam is een uniek, individueel webadres dat wordt gebruikt om een website te identificeren en te lokaliseren. Het is de manier waarop mensen websites op internet vinden, vergelijkbaar met hoe een adres mensen helpt een fysieke locatie te vinden. Domeinnamen bestaan uit twee hoofdonderdelen: het top-level domein (TLD) zoals .org of .net, en het second-level domein, meestal de naam van je site of bedrijf. In het websiteadres www.example.com is ‘example’ bijvoorbeeld het domein op het tweede niveau, terwijl ‘.com’ de TLD is.

Domeinnamen moeten worden geregistreerd bij een geaccrediteerd webhostingbedrijf voordat ze online kunnen worden gebruikt – dit proces omvat meestal het invullen van formulieren en het betalen van een vast bedrag voor elk gewenst registratiejaar (meestal 1 – 10 jaar). Wat een domeinnaam kost hangt af van het webhostingbedrijf. Als je een domeinnaam wilt kopen dan moet je dus eerst de domeinnaam checken om te kijken of de domeinnaam nog wel beschikbaar is. Als de domeinnaam beschikbaar is, kun je deze domeinnaam registreren. 

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Wat kost een domeinnaam?

Kostenfactoren

Een domeinnaam is een cruciaal stukje van de puzzel als het gaat om het bouwen van een succesvolle website. Maar wat kost een domeinnaam? Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende kostenfactoren die een rol spelen voordat je een domeinnaam aanschaft.

De eerste factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de registratieduur. De meeste domeinen kunnen worden gekocht voor een periode van één jaar tot tien jaar, en hoe langer je je domein vooraf registreert, hoe lager je jaarlijkse tarief zal zijn. Bovendien bieden veel webhostingbedrijven kortingen wanneer je meerdere jaren tegelijk aanschaft.

Je moet ook rekening houden met extra kosten zoals privacybescherming en webhostingkosten die vaak gepaard gaan met het registreren van een domeinnaam. Diensten voor privacybescherming brengen doorgaans een extra vergoeding per jaar in rekening en beschermen je persoonlijke gegevens tegen degenen die deze zouden kunnen proberen te misbruiken. Dit beschermen wordt gecertificeerd met een certificaat: Het SSL-certificaat. 

Naast dit certificaat heb je ook nog hostingkosten. Deze hostingkosten betaal je als je ook een website op je domeinnaam wilt hebben. Als je een hostingpakket bij je domeinnaam aanschaft, kun je bijvoorbeeld WordPress downloaden op je domeinnaam. De hostingkosten van een domeinnaam zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • SSD opslag
 • Data verkeer
 • Aantal domeinen
 • Hoeveel cores CPU
 • Hoeveel GB RAM
 • SLA support
 • DDoS beveiliging
 • Snelheid
 • Wildcard voor SSL
 • Hoeveel dagen back-up
 • Aantal zakelijke e-mails
 • Aantal inodes
 • Extra’s zoals virusscanners en malwarescanners

Als laatste factor van wat een domeinnaam kost is de partij waar je je domeinnaam registreert.

Webhostingdiensten

Webhostingservices zijn een integraal onderdeel van het bezit van een website. Ze bieden het platform om een website te publiceren en te hosten. Zonder webhosting zou het bezitten van een domeinnaam zinloos zijn, aangezien de domeinnaam nergens heen zou leiden waar bezoekers naar kunnen verwijzen wanneer ze de URL typen.

Er zijn honderden bedrijven die webhostingservices aanbieden met verschillende pakketten die zijn afgestemd op de behoeften en budgetten van klanten. Deze pakketten kunnen beginnen met eenvoudige gedeelde hostingplannen die slechts een paar euro per maand kosten. 

Aan de andere kant hebben complexere oplossingen zoals VPS of dedicated servers een hogere prijs, maar bieden ze geavanceerde functies zoals schaalbaarheid op hoog niveau en krachtige servers. Het is belangrijk voor gebruikers om hun behoeften te begrijpen voordat ze in een webhostingpakket investeren, zodat ze het pakket kunnen kiezen dat het beste bij hen past.

Het antwoord op de vraag: Wat kost een domeinnaam hangt dus ook sterk af van bij welke webhosting je je domeinnaam registreert en welk hostingpakket je neemt. 

Domeinregister

Wat kost een domeinnaam hangt erg af van bij welke register je je domeinnaam registreert. Het kiezen van een domeinregister voor je domeinnaam is een belangrijke beslissing met gevolgen op de lange termijn. Het is belangrijk om je onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat je de beste pasvorm voor je behoeften vindt. Er zijn veel opties beschikbaar als het gaat om het kiezen van een domeinregister, dus hoe beslis je welke het beste bij je past?

Bij het kiezen van een domeinregister zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals betrouwbaarheid en klantenservice. Zoek online naar beoordelingen van klanten die de service in het verleden hebben gebruikt, omdat dit je kan helpen inzicht te krijgen in wat voor soort ervaring ze hebben gehad. Let ook op eventuele extra functies of services die ze bieden naast alleen het registreren van domeinen – sommige kunnen e-mailhosting of tools voor het bouwen van websites hebben.

Domein extensie

Yourhosting

CLOUD89

Vimexx

.nl

€ 0,49

€ 10,95

€ 0,48

.com

€ 10,-

€ 16,95

€ 7,99

.org

€ 21,99

€ 18,95

€ 1,75

.eu

€ 8,-

€ 14,49

€ 11,99

Let op: Het eerste jaar heeft vaak acties waardoor je niet het gebruikelijke tarief betaald. Na het eerste jaar wordt de prijs dus in de meeste gevallen hoger. 

Domeinnaam kopen

Het hebben van een domeinnaam is een essentieel onderdeel voor het maken van een website en zorgen voor online aanwezigheid. Of je nu een webshop begint, een blog begint of je persoonlijke website opzet, het hebben van de juiste domeinnaam is essentieel. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een domeinnaam te kopen? In dit artikel bespreken we de verschillende kosten die gepaard gaan met het kopen en onderhouden van een domeinnaam. We zullen ook enkele tips bekijken voor het vinden van de beste prijzen voor domeinen en waar je deals kunt zoeken.

Wat kost een domeinnaam is nu waarschijnlijk al duidelijker door het bovenstaande schema, maar welke kosten komen er nog bij? 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je altijd jaarlijks opnieuw moet betalen voor je domeinnaam. Je betaalt dus jaarlijks kosten voor het behouden van je domeinnaam. Wat kost een domeinnaam? Een .nl domeinnaam kost dus € 0,48 voor het eerste jaar en je betaalt voor verdere jaren rond de € 3,95. Wat kost een .com domeinnaam? Een .com domeinnaam is in de meeste gevallen duurder en betaal je rond de € 10,- per jaar voor. Deze kosten komen jaarlijks weer terug. 

Daarnaast kun je ook nog een hostingpakket nemen. Een hostingpakket voor je domeinnaam kost in de meeste gevallen tussen de € 1,99 en € 19,95.

Je domeinnaam verlengen kosten

Als het gaat om het bezitten van een website, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, je domeinnaam verlengen. Een domeinnaam is het unieke adres dat wordt gebruikt om je website te identificeren en waarmee mensen over de hele wereld er toegang toe hebben. Als je je domeinnaam niet regelmatig verlengt, loop je het risico het eigendom ervan te verliezen en dit kan schadelijk zijn voor je bedrijf. 

 

Wat kost een domeinnaam verlengen? Het verlengen van een domeinnaam kost doorgaans ongeveer € 4 tot € 10 per jaar, afhankelijk van het type registratieservice dat je kiest en welke extensie je hebt gekozen. Het is belangrijk op te merken dat als je niet op tijd betaalt voor verlenging, er een quarantaineperiode is waarin sommige bedrijven hogere tarieven in rekening brengen als stimulans voor betaling. Er zijn ook verschillende beveiligingsniveaus die mogelijk meer kosten, afhankelijk van hoe veilig je wilt dat je informatie en website beschermd blijven tegen hackers of andere kwaadaardige aanvallen.

Je moet altijd voorkomen dat je domein in quarantaine komt. Een domein weer uit quarantaine halen kan veel geld kosten en is ook vrij overbodig. 

Conclusie: Hoeveel kost een domeinnaam?

De domeinnaam van een bedrijf is de online identiteit en potentiële klanten zullen een bedrijf beoordelen op basis van hoe ze er online uitzien. Investeren in een kwaliteits domeinnaam voor een bedrijf is een belangrijke stap om geloofwaardigheid te vestigen, de zichtbaarheid te vergroten en naamsbekendheid te creëren. Uiteindelijk is het essentieel om te onthouden dat wat je voor je domeinnaam betaalt, afhangt van je specifieke behoeften; het kan echter elke cent waard zijn als je kijkt naar de voordelen en voordelen die het je bedrijf op de lange termijn kan opleveren.

De kosten van het registreren of verlengen van een domein moeten niet makkelijk worden opgevat, aangezien er veel factoren zijn waarmee je rekening moet houden voordat je zich aanmeldt bij een provider. Hoewel sommige aanvankelijk lage prijzen bieden, kunnen ze ook verborgen kosten of gebruiksbeperkingen hebben die in de toekomst van invloed kunnen zijn op de totale eigendomskosten. Rekening houden met deze overwegingen is essentieel bij het investeren in de juiste domeinnaam voor je bedrijf.

Dus, hoeveel kost een domeinnaam?

 • Een .nl domeinnaam is verkrijgbaar vanaf € 0,48 voor het eerste jaar
 • Een .com domeinnaam is verkrijgbaar vanaf € 7,99 het eerste jaar
 • Een .org domeinnaam is beschikbaar vanaf € 11,99 het eerste jaar
 • Een .eu domeinnaam is beschikbaar vanaf € 1,75 het eerste jaar. 

Daarnaast moet je ook nog een hostingpakket aanschaffen om een website op je domeinnaam te kunnen zetten. Een hostingpakket is beschikbaar vanaf € 4,49 per maand. Wat kost een domeinnaam met een hostingpakket dus ongeveer per jaar? Rond de € 5,- kun je al een Nederlandse .nl domeinnaam hebben met een zakelijke e-mail en een website. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *