Wat is SSL?

Wat is SSL? Lees het allemaal op deze pagina!
Wat is SSL?

Wat is SSL?

Wat is SSL? Secure Sockets Layer (SSL) is een technologie die wordt gebruikt om de communicatie tussen twee partijen te beveiligen, vooral op internet. Het zorgt ervoor dat gegevens die tussen een website en de computer van een gebruiker worden verzonden, worden beschermd tegen kwaadwillende derden. SSL codering helpt bij het beschermen van gevoelige informatie zoals creditcardnummers, wachtwoorden en persoonlijke gegevens tijdens verzending via internet.

De technologie maakt gebruik van een coderingssysteem om privé-informatie veilig te kunnen verzenden via elke netwerkverbinding, inclusief het openbare internet. Met SSL worden alle gegevens door een gecodeerde tunnel geleid, waardoor het voor hackers of andere kwaadwillende actoren onmogelijk wordt om ze tijdens het transport te onderscheppen. Op deze manier kunnen websites gebruikers garanderen dat hun informatie vertrouwelijk en veilig blijft tijdens het online browsen. 

Daarnaast worden certificaten door websites gebruikt om hun identiteit te verifiëren, zodat bezoekers erop kunnen vertrouwen dat ze met de juiste entiteit communiceren wanneer ze online toegang krijgen tot diensten.

Wil je een website maken? Dan ga je te maken met een SSL certificaat. Een SSL certificaat is erg belangrijk voor je website. 

SSL-certificaat voorbeeld

Waarom een SSL-certificaat van belang is

Een SSL-certificaat is belangrijk om de volgende redenen:

  1. Het biedt beveiliging voor de gegevens die tussen een gebruiker en een website worden uitgewisseld, waardoor onbevoegde toegang wordt voorkomen.
  2. Het maakt gebruik van encryptie om de gegevens te beveiligen, wat betekent dat alleen de gebruiker en de website toegang hebben tot de gegevens.
  3. Het vertrouwen dat gebruikers hebben in een website wordt versterkt als de website een SSL-certificaat heeft, wat kan leiden tot meer conversies en omzet.
  4. Het kan helpen om de SEO van een website te verbeteren, aangezien zoekmachines websites met een SSL-certificaat als veiliger beschouwen.
  5. Het kan ervoor zorgen dat een website aan de eisen voldoet die door sommige wet- en regelgeving worden gesteld, zoals de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS).
  6. Vrijwel iedereen heeft toegang tot je website: Sommige browsers zoals Safari blokkeren direct onveilige websites waardoor bezoekers niet op je website komen. 
 

Voordelen van SSL

Secure Sockets Layer (SSL) is een technologie die wordt gebruikt om gevoelige gegevens tussen twee punten te beveiligen, meestal tussen een webserver en een client. In de afgelopen jaren is het gebruik van SSL exponentieel gegroeid vanwege het vermogen om een extra beveiligingslaag te bieden voor vele soorten online transacties. Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van SSL-technologie, waardoor het ideaal is voor toepassingen zoals e-commerceplatforms, e-maildiensten en andere op internet gebaseerde activiteiten.

Een groot voordeel van het gebruik van SSL is de toegevoegde coderingslaag die kan helpen voorkomen dat vertrouwelijke informatie wordt onderschept door kwaadwillende actoren of derden. Door gegevens onderweg te versleutelen, kan alle privé-informatie die tussen twee punten wordt verzonden, worden beschermd tegen hackers of andere derden. Daarnaast hebben sommige versies van SSL ook authenticatieprotocollen die vereisen dat gebruikers hun identiteit bewijzen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie of services.

 

Soorten SSL-certificaten

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een vorm van beveiliging die wordt gebruikt om gevoelige informatie te beschermen terwijl deze over internet reist. SSL-certificaten worden gebruikt om de identiteit van een website of server te bewijzen en om te valideren dat gegevens die tussen twee computers worden uitgewisseld, veilig zijn voor onderschepping door kwaadwillende derden. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten SSL-certificaten op de markt, die elk verschillende beschermingsniveaus en functies bieden.

SSL-certificaten voor één domein bieden bijvoorbeeld basisversleuteling voor websites die slechts op één domein werken. Aan de andere kant kunnen wildcard SSL-certificaten worden toegepast op een onbeperkt aantal subdomeinen binnen een enkele domeinnaam, wat meer flexibiliteit biedt dan certificaten voor een enkel domein. Multi-domein (of SAN) certificaten stellen klanten in staat om meerdere domeinen te beveiligen met slechts één certificaat – ideaal voor grotere organisaties die meerdere websites beheren.

 

Website beveiligen met SSL

Een beveiligde website met SSL is een belangrijke factor bij het waarborgen van de veiligheid van gegevens en informatie die op een website worden uitgewisseld. SSL staat voor Secure Socket Layer, een protocol dat wordt gebruikt om de verbinding tussen twee computers via internet te beveiligen. Het werkt door alle gegevens die tussen deze twee punten passeren te coderen, waardoor het onmogelijk wordt voor iedereen die niet dezelfde coderingssleutel gebruikt om deze informatie te bekijken of te openen. Dit maakt het veiliger dan andere communicatiemethoden, omdat alleen degenen met toegang tot de coderingssleutel alle gegevens die tussen twee punten worden uitgewisseld, kunnen lezen en openen.

Websites die SSL gebruiken, zijn vaak te herkennen aan een groen slot pictogram in hun adresbalk, wat aangeeft dat ze door een authenticatie-instantie zijn gecertificeerd als veilig. Daarnaast hebben de websites met een SSL-certificaat een HTTPS protocol in plaats van een HTTP-protocol (De S in HTTPS staat voor secure). 

Als je een SSL-certificaat wilt kun je deze in de meeste gevallen aanvragen bij je hosting. Als je een domeinnaam registreert en hier een hostingpakket bijneemt krijg je in de meeste gevallen standaard een SSL-certificaat erbij.

 

Kosten van SSL-certificaten

Een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) is een belangrijk onderdeel van de beveiligingsinfrastructuur van een website. Het biedt codering voor de gegevens die tussen een website en zijn bezoekers worden verzonden, waardoor veilige transacties mogelijk zijn. Wel zijn er kosten verbonden aan het krijgen van een van deze certificaten. De kosten van een SSL-certificaat kunnen variëren, afhankelijk van het type en de hoeveelheid dekking die nodig is. Vrijwel altijd krijg je een SSL certificaat als je ergens een hostingpakket afsluit. 

Bij het hostingbedrijf CLOUD86 krijg je bijvoorbeeld standaard een gratis SSL-certificaat bij je hostingpakket. Bij CLOUD86 heb je al een hostingpakket vanaf € 1,95. Wil je hier van profiteren? Ga naar CLOUD86 hostingpakket.

 

Overwegingen bij het kiezen van een SSL provider

SSL of Secure Sockets Layer is een coderingsprotocol dat ervoor zorgt dat gegevens die tussen webservers en browsers worden uitgewisseld, versleuteld blijven. Het is een van de fundamenten van internetbeveiliging en elke website die met vertrouwelijke informatie omgaat, moet SSL gebruiken om zijn gebruikers te beschermen. Bij het kiezen van een SSL provider zijn er enkele belangrijke punten waarmee je rekening moet houden.

Zoek eerst naar een certificeringsinstantie (CA) met een goede reputatie in de branche. Een gerenommeerde CA zorgt voor een veilige verbinding, zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat hun privégegevens niet in gevaar komen. 

Zorg er ook voor dat de provider verschillende soorten validatieniveaus van SSL-certicicaten aanbiedt – EV, OV en DV – aangezien elk type verschillende niveaus van zekerheid heeft voor zowel bedrijven als klanten. 

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de provider goede klantenondersteuning biedt – 24/7 helpdeskservices kunnen van onschatbare waarde zijn als je technische problemen tegenkomt bij het instellen van je SSL-certificaten.

 

Conclusie

Het artikel “Wat is SSL?” heeft het belang onderzocht van SSL-technologie (Secure Sockets Layer) als cruciaal hulpmiddel voor het beschermen van vertrouwelijke informatie. SSL is een protocol dat wordt gebruikt om gegevens die worden uitgewisseld tussen een webserver en zijn clients te coderen, waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk wordt om toegang te krijgen tot gevoelige persoonlijke of financiële informatie. Dit maakt het een essentieel onderdeel van elke website die veilige communicatie nodig heeft.

SSL speelt ook een belangrijke rol bij het tot stand brengen van vertrouwen tussen een website en zijn klanten door de identiteit van de server te verifiëren en gebruikers de zekerheid te bieden dat hun gegevens veilig zijn voor kwaadwillende actoren. 

De technologie biedt een extra beveiligingslaag die voordelig kan zijn voor zowel bedrijven als hun klanten, waardoor ze veilig gegevens kunnen uitwisselen zonder angst voor onderschepping of ongeautoriseerde toegang. Kortom, SSL is een essentieel hulpmiddel voor het handhaven van online veiligheid in de digitale wereld van vandaag, waardoor het van cruciaal belang is om de vertrouwelijke informatie van je website te beschermen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *