Wat is HTTPS en HTTP?

Wat is HTTPS en HTTP? Lees het allemaal op deze pagina!
Wat is https en http?

Wat is https?

HTTPS, of Hypertext Transfer Protocol Secure, is een coderingsprotocol dat wordt gebruikt om gegevens die via internet worden verzonden te beschermen. Het is het meest gebruikte beveiligingsprotocol dat momenteel bestaat en het beveiligt de communicatie tussen twee systemen op een netwerk. HTTPS versleutelt alle gegevens die tussen twee systemen worden uitgewisseld, wat ervoor zorgt dat alleen degenen die toegang zouden moeten hebben tot bepaalde informatie, deze kunnen ontvangen.

HTTPS werkt door gecodeerde verbindingen tussen een server en een client mogelijk te maken. Telkens wanneer iemand een website met HTTPS protocol website bezoekt, zal zijn browser automatisch een beveiligde verbinding tot stand brengen met de webserver die de site host. De overdracht van alle gegevens van beide partijen wordt vervolgens gecodeerd via TLS-coderingsprotocollen/SSL-certificaat (Transport Layer Security), waardoor een extra beveiligingslaag wordt gecreëerd rond gevoelige gebruikersinformatie zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Door HTTPS-technologie te gebruiken, kunnen websites hun beveiligingsniveau voor hun klanten en gebruikers aanzienlijk verhogen.

 

Voordelen van https

HTTPS is een technologie die een belangrijke rol speelt bij het veilig, beveiligd en versleuteld houden van onze online gegevens. Het staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en vormt de basis van de beveiligingsmaatregelen van elke website. HTTPS biedt verschillende voordelen voor gebruikers in vergelijking met zijn minder veilige tegenhanger HTTP.

Er zijn aan een HTTPS verbinding drie primaire voordelen verbonden. Deze voordelen zijn:

  1. Gegevens van de bezoeker zijn veilig
  2. Goed voor de SEO
  3. Iedereen die wil heeft toegang tot je website

1. Gegevens bezoeker veilig

Een van de belangrijkste voordelen van HTTPS is dat het een extra coderingslaag toevoegt aan alle gegevens die worden verzonden tussen de browser van een gebruiker en de server van een website. Dit betekent dat niet alleen de verbinding zelf veel veiliger is dan niet-versleutelde HTTP-verbindingen, maar ook dat gevoelige informatie die via HTTPS wordt verzonden, niet kan worden onderschept of gestolen door derden. Bovendien kunnen gebruikers, dankzij het gebruik van digitale certificaten, er zeker van zijn dat ze verbinding maken met de juiste website zonder het risico te worden omgeleid door kwaadwillende actoren.

Als je op je website een HTTPS verbinding wilt moet je in de meeste gevallen een SSL-certificaat aanvragen. Zo’n certificaat zit meestal gratis inbegrepen in de meeste hostingpakketten bij hostingbedrijven. 

2. SEO

Daarnaast geven veel zoekmachines in de zoekresultaten de voorkeur aan sites die dit protocol gebruiken vanwege het hogere beveiligingsniveau in vergelijking met andere protocollen zoals HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Zo is het hebben van een HTTPS website steeds belangrijker geworden voor bedrijven die zichtbaarheid op internet willen. Google rankt veilige websites hoger in de zoekmachines dan onveilige websites. 

3. Toegang

Als je website geen veilige verbinding heeft dan staan sommige websites niet toe dat je deze website bezoekt. Zo kun je op de webbrowser van Safari geen onveilige websites bezoeken. Daarnaast staan vrijwel alle virusscanners geen onveilige websites toe waardoor veel mensen geen toegang hebben tot een onbeveiligde website. Als je website wel beveiligd is, heb je wel de garantie dat de mensen die op je website willen ook daadwerkelijk je website kunnen bezoeken. 

 

HTTPS versus HTTP

HTTP en HTTPS zijn termen die worden gebruikt om de protocollen te beschrijven waarmee informatie van een webserver naar een cliëntcomputer wordt verzonden. Het belangrijkste verschil tussen HTTP en HTTPS ligt in de beveiliging die wordt geboden voor gegevens die via internet worden verzonden. Door HTTPS te gebruiken, kunnen website-eigenaren de persoonlijke gegevens van hun klanten, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere gevoelige informatie, beschermen tegen onderschepping door kwaadwillende derden.

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en wordt gebruikt bij het bezoeken van websites waar geen vertrouwelijke gegevens hoeven te worden uitgewisseld. Het heeft geen coderingsmechanismen, wat betekent dat alle informatie die tussen de browser van de gebruiker en de webserver wordt verzonden, kwetsbaar is om te worden onderschept door hackers of andere kwaadwillende actoren.

HTTPS daarentegen staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en voegt een extra coderingslaag toe rond alle gegevens die heen en weer worden overgedragen tussen een website-eigenaar en zijn klanten.

 

HTTPS gebruiken

HTTPS, of Hyper Text Transfer Protocol Secure, is een belangrijk onderdeel van moderne internetbeveiliging. Het wordt gebruikt om de communicatie tussen websites en gebruikers te versleutelen, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om waardevolle gegevens zoals wachtwoorden en creditcardnummers te onderscheppen. Dit type codering helpt zowel website-eigenaren als hun klanten en bezoekers te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen.

De meeste websites gebruiken tegenwoordig HTTPS als het standaardprotocol voor veilige communicatie en gegevensoverdracht via internet. Door HTTPS te gebruiken, kunnen websites vertrouwen opbouwen bij hun klanten door een veilige omgeving te bieden waar gevoelige informatie kan worden gedeeld zonder angst voor onderschepping. 

 

HTTP’s instellen

Secure Hypertext Transfer Protocol (HTTPS) is een beveiligde versie van het standaard HTTP protocol dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot webpagina’s. HTTPS zorgt voor een veilige verbinding tussen de webserver en je browser, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om gegevens die tijdens het browsen worden uitgewisseld, te onderscheppen of te manipuleren. Het helpt ook om de privacy van gebruikers te beschermen en vertrouwen op te bouwen tussen websites en hun bezoekers.

 

HTTPS instellen zonder hosting

Het instellen van HTTPS op je website vereist een SSL-certificaat dat al het verkeer versleutelt dat over het netwerk wordt verzonden. Om een SSL-certificaat te verkrijgen, moet je een Certificate Signing Request (CSR) indienen bij een vertrouwde certificeringsinstantie zoals Comodo of DigiCert. Zodra de CSR is goedgekeurd, ontvang je de benodigde bestanden die nodig zijn om SSL op je webserver te installeren. Na een succesvolle installatie van SSL kunt je je website overschakelen van HTTP naar HTTPS om versleutelde communicatie via internet mogelijk te maken.

 

HTTPS instellen met hosting

Als je een domeinnaam hebt geregistreerd bij een hostingbedrijf dan kun je in de meeste gevallen ook een hostingpakket nemen. Bij dit hostingpakket zit bij de meeste bedrijven een gratis SSL-certificaat bij. Het enige dat je hier voor hoeft te doen is:

  1. Registreer een domeinnaam
  2. Schaf een hostingpakket aan
  3. Activeer je SSL-certificaat
 

Beveiligingsmaatregelen met HTTPS

Als het gaat om het online beschermen van je gegevens, is niets belangrijker dan begrijpen wat HTTPS is en welke beveiligingsmaatregelen beschikbaar zijn. HTTPS, wat staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure, is de beveiligde versie van HTTP en wordt gebruikt bij het verzenden van gevoelige informatie zoals creditcardnummers en wachtwoorden via internet. Met HTTPS wordt alle communicatie tussen een webserver en browser versleuteld, waardoor het voor kwaadwillende aanvallers veel moeilijker wordt om verzonden gegevens te onderscheppen of er toegang toe te krijgen.

HTTPS maakt ook gebruik van digitale certificaten die websites verifiëren als betrouwbaar en veilig voordat er een verbinding tot stand kan worden gebracht. Deze certificaten zorgen ervoor dat gebruikers daadwerkelijk verbonden zijn met de website die ze proberen te bereiken in plaats van met een kwaadwillende websites die door een hacker is gemaakt. Door beveiligde verbindingen via deze certificaten te verifiëren, zorgt het ervoor dat gegevens die vanaf gebruikerscomputers worden verzonden, alleen terechtkomen waar ze bedoeld zijn, zonder onderweg te worden onderschept.

 

Conclusie

In de kern is HTTPS of Hypertext Transfer Protocol Secure een communicatiemethode tussen twee computers. Het is de standaard voor beveiligde webpagina’s en wordt gebruikt om gegevens te beschermen wanneer deze via internet van de ene naar de andere computer gaan. Het belangrijkste doel van HTTPS is ervoor te zorgen dat gebruikers veilig online toegang hebben tot gevoelige informatie.

HTTPS is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden, waardoor het voor consumenten belangrijk is om te begrijpen wat het is en hoe het werkt. Door de basisprincipes achter de technologie te begrijpen, kunnen gebruikers beter geïnformeerd worden bij het nemen van beslissingen over hun online veiligheid en beveiliging tijdens het surfen op internet. Kortom, HTTPS biedt een beveiligingslaag die je gegevens helpt beschermen tegen potentiële hackers of criminelen terwijl je online bent.

Geef dus nooit persoonlijke gegevens op aan een website zonder een HTTPS protocol. Dit is vragen om problemen. 

 

http en https
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *