URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg!

URL betekenis

Wat is een URL?

Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is een adres op het internet waarmee je toegang kunt krijgen tot een specifieke website, afbeelding, video of ander online bestand. Een URL bestaat uit een protocol (meestal “http” of “https”), een domeinnaam (bijvoorbeeld “google.com”) en soms een pad naar een specifiek bestand of map op de server (bijvoorbeeld “/images/sunset.jpg”). Bijvoorbeeld: “https://www.google.com/images/sunset.jpg” is een URL die verwijst naar een afbeelding van een zonsondergang op de Google-server.

Je kunt een URL gebruiken om toegang te krijgen tot een website of bestand op het internet door de URL in te typen in het adresveld van je webbrowser of door op een link te klikken die naar de URL verwijst.

Uit welke onderdelen bestaat een URL?

Een URL (Uniform Resource Locator) bestaat uit verschillende onderdelen die samen de locatie van een specifieke internetbron op het web aangeven:

  1. Het protocol: Dit geeft aan hoe de browser de verbinding met de server moet opzetten. Voorbeelden van protocollen zijn HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (HTTP Secure). Wil je meer lezen over het protocol? Ga dan naar: Wat is HTTPS en HTTP?

  2. De domeinnaam: Dit is de naam van de server waar de website is gehost. Dit kan bijvoorbeeld “example.com” zijn. Het .com gedeelte wordt ook wel de domeinextensie genoemd, ook wel bekend als een top level domain (TLD). 

  3. Het pad: Dit is de locatie op de server waar de gewenste bron zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld “about” of “products/summer-collection” zijn.

  4. De querystring: Dit is een optioneel onderdeel van de URL dat wordt gebruikt om informatie naar de server te sturen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zoektermen naar een zoekmachine te verzenden of om filters voor een lijst met producten op te geven.

  5. De fragmentidentifier: Dit is ook een optioneel onderdeel van de URL en wordt aangeduid met een “#” teken. Het wordt gebruikt om de browser naar een specifiek onderdeel van een webpagina te laten navigeren.

  6. File extension: Dit geeft aan hoe een website is gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld met PHP zijn. 

Een volledige URL zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: “https://www.example.com/products/summer-collection?sort=price&color=blue#accessories”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *