Domeinnaam kiezen

Domeinnaam kiezen Lees het allemaal op deze pagina!
7 tips voor een domeinnaam kiezen

Een domeinnaam kiezen is vaak één van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf begint. Bij het bedenken van een bedrijfsnaam moet je er al rekening mee houden of de domeinnaam van de bedachte domeinnaam beschikbaar is. 

Een goede domeinnaam hebben is erg belangrijk. Op de domeinnaam zul je uiteindelijk je website maken en dit zal de eerste indruk van je bedrijf zijn voor de meeste bezoekers. 

In dit artikel geven we een aantal tips waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam. 

Tips voor het kiezen van een domeinnaam

7 tips voor het kiezen van een domeinnaam:

  1. Kies een naam die gemakkelijk te onthouden is en die duidelijk verwijst naar de doelstellingen van je website of bedrijf.
  2. Probeer zo kort mogelijk te blijven. Domeinnamen die kort en bondig zijn, zijn gemakkelijker te onthouden en te typen.
  3. Overweeg het gebruik van relevante zoekwoorden in je domeinnaam, zodat mensen gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken.
  4. Probeer een domeinnaam te kiezen die niet te vaak voorkomt in andere domeinnamen. Als je domeinnaam te veel lijkt op een andere domeinnaam, kan dit leiden tot verwarring en kan het moeilijker zijn om te onderscheiden van andere websites.
  5. Kies een domeinnaam die aan de richtlijnen van het domeinnaamregister voldoet. Dit betekent dat je geen speciale tekens of spaties mag gebruiken en dat de domeinnaam niet te lang mag zijn.
  6. Overweeg het gebruik van een domeinextensie die aansluit bij de doelstellingen van je website. Bijvoorbeeld, als je een bedrijf hebt, is het misschien een goed idee om een domeinnaam met de extensie “.com” te kiezen.
  7. Voorkom het gebruik van woorden die kunnen worden uitgelegd als beledigend, obscene of aanstootgevend. Dit kan leiden tot problemen met de registratie van je domeinnaam en kan ook leiden tot problemen met de reputatie van je website of bedrijf.
domein

 

1. Gemakkelijk te onthouden

Voor veel bedrijven en particulieren is de domeinnaam de eerste stap naar het opzetten van een website of webshop. Het kiezen van een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden, maar toch professioneel is, kan een lastige taak zijn. Met deze handige tips is het echter gemakkelijk en probleemloos om de perfecte domeinnaam voor je website te vinden.

Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die je merk of product goed weergeeft. Bedenk woorden die te maken hebben met wat je aanbiedt en probeer er een unieke combinatie van te maken. Overweeg indien mogelijk je bedrijfsnaam of initialen in de URL op te nemen – dit zal klanten helpen deze gemakkelijk te herkennen wanneer ze deze in hun webbrowser typen. Concentreer je daarnaast op kwaliteit in plaats van kwantiteit – kies voor kortere domeinen, aangezien langere domeinen moeilijk te onthouden en correct te typen zijn. Vermijd ten slotte het gebruik van cijfers en koppeltekens in je URL, omdat dit het voor bezoekers moeilijker kan maken om je snel en gemakkelijk online te vinden!

 

2. Zo kort mogelijk

Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om er een te kiezen die het beste bij je bedrijf of website past. Je domeinnaam moet zo kort mogelijk zijn en toch de essentie overbrengen van wat je aanbiedt. Een korte domeinnaam is niet alleen gemakkelijker te onthouden voor klanten, maar biedt ook een betere ervaring bij het typen van de URL in hun browser of het online zoeken.

Probeer bij het kiezen van een domeinnaam er een te gebruiken die gemakkelijk herkenbaar is en zich onderscheidt van andere websites. Dit kan mensen helpen je website gemakkelijker te vinden en ervoor te zorgen dat ze op de juiste plaats terechtkomen wanneer ze je URL in hun browser invoeren. Overweeg om zoekwoorden met betrekking tot je bedrijf in de domeinnaam op te nemen om de zichtbaarheid van zoekmachines te maximaliseren en organisch verkeer te stimuleren. Bedenk daarnaast hoe de woorden in elkaar overvloeien, zodat iemand gemakkelijk hardop kan zeggen of snel kan typen zonder fouten te maken.

 

3. Relevante zoekwoorden

Het kiezen van een domeinnaam voor je website kan een lastige taak zijn, maar met de juiste strategieën en technieken is het gemakkelijk om er één te bedenken waarmee je je doelgroep kunt bereiken. Eén van de belangrijkste onderdelen van het creëren van de perfecte domeinnaam is het selecteren van relevante zoekwoorden. Trefwoorden (Ook wel bekend als keywords) zijn woorden of woordgroepen die je bedrijf of branche nauwkeurig beschrijven en die door zoekmachines worden gebruikt om webpagina’s te categoriseren.

Bij het maken van je domeinnaam moet je goed nadenken over welke woorden het beste weergeven wat je doet. Als je bijvoorbeeld een online winkel hebt die interieurartikelen verkoopt, overweeg dan om woorden als ’thuis’, ‘inrichting’ of ‘interieurontwerp’ in je domeinnaam op te nemen. Als je dit doet, kunnen potentiële klanten je gemakkelijker vinden wanneer ze zoeken naar gerelateerde termen op Google of andere zoekmachines.

Bijvoorbeeld: Vandehorstfietsen.nl is veel duidelijker dan alleen Vanderhorst.nl. Een domeinnaam die geen zoekwoorden bevat laat niet duidelijk aan de naam zien wat ze doen. Dit maakt het voor veel mensen lastiger om te begrijpen wat je doet als je wilt gaan adverteren ergens.  

 

4. Originele domeinnaam

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke stap voor elke website-eigenaar, aangezien dit de URL wordt die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot je website. Het hebben van een originele domeinnaam kan helpen om je website te onderscheiden van de massa en een gedenkwaardige online aanwezigheid te creëren. In dit artikel bekijken we enkele tips voor het kiezen van een originele domeinnaam die bij jou en je zakelijke doelen past.

Bij het bedenken van een originele domeinnaam is het belangrijk om rekening te houden met zowel de korte als de lange termijn. Kies iets wat nauwkeurig weergeeft wat je bedrijf nu of in de toekomst te bieden heeft, zodat klanten snel kunnen identificeren wie je bent en wat je doet. Hoe korter de domeinnaam, hoe gemakkelijker het is om te onthouden en in te typen door potentiële klanten die op zoek zijn naar je diensten.

Bijvoorbeeld: Er bestaat een stukadoorsbedrijf één bedrijf heet Stukadoorcollectief.nl en het andere bedrijf heet Stukadoorscollectief.nl. Dit is één letter verschil waardoor er veel verwarring kan ontstaan bij het vinden van het juiste bedrijf. 

 

5. Richtlijnen van het domeinnaamregister

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van het maken van een website of online aanwezigheid. Het is het openbaar adres dat mensen gebruiken om toegang te krijgen tot je site en het fungeert als het identificatiekenmerk waarmee je je kunt onderscheiden van andere websites. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat er komt kijken bij het registreren van een domeinnaam en welke registratierichtlijnen gevolgd moeten worden.

De eerste stap bij het registreren van een domeinnaam is om bij de internetregistratieservice van je land na te gaan of de gewenste domeinnaam (inclusief de extensie) beschikbaar is. Afhankelijk van waar je woont, kunnen er beperkingen zijn met betrekking tot het type extensie dat voor bepaalde domeinen kan worden gebruikt. Sommige landen staan bijvoorbeeld alleen .com-domeinen toe voor bepaalde soorten zakelijke activiteiten.

Daarnaast kun je in een domeinnaam geen speciale tekens of spaties gebruiken, alleen het ‘-’ kan. Hou hier dus rekening mee voordat je een domeinnaam bedenkt. 

 

6. Domeinextensie

Het kiezen van de juiste domeinnaam voor een website is een belangrijke beslissing voor elk bedrijf of organisatie. Een goede domeinnaam moet gemakkelijk te onthouden zijn en relevant zijn voor de doelgroep van het bedrijf. Het is echter ook belangrijk om bij de keuze van een webadres rekening te houden met de extensie van de domeinnaam. In dit artikel geven we enkele tips om de beste domeinextensie voor je website te kiezen.

Domeinextensies zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: generiek (gTLD) en landcode (ccTLD). Generieke topniveaudomeinen zijn .com, .net en .org, terwijl ccTLD’s specifieke extensies zijn die worden toegewezen door landen zoals .uk of .fr. Voor bedrijven die zich op een internationale markt richten, kan een gTLD de voorkeur hebben, aangezien ze over de hele wereld worden erkend.

Als je een lokaal bedrijf hebt, kun je het beste kiezen voor een landcode domeinnaam extensie zoals de welbekende .nl domeinextensie. 

 

7. Voorkomen van bepaalde woorden

Het kiezen van een domeinnaam voor je website of blog kan moeilijk zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je weet op welke woorden je moet letten, kunt je de juiste beslissing nemen.

Bij het selecteren van een domeinnaam is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde woorden die van invloed kunnen zijn op de zichtbaarheid van je website op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Veelgebruikte termen als “gratis” en “goedkoop” kunnen meer klikken genereren, maar er zijn ook woorden die er juist voor zorgen dat je minder klikken krijgt. Probeer altijd beledigende en scheldwoorden in je domeinnaam te voorkomen. 

 

Veel gesteld vragen

Wat is HTTP en HTTPS?

HTTP en HTTPS zijn belangrijke componenten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een domeinnaam. HTTP, of Hyper Text Transfer Protocol, is een protocol dat wordt gebruikt voor de overdracht van gegevens tussen webbrowsers en servers. Het helpt de basis van internet te leggen door gebruikers toegang te geven tot websites via een gebruiksvriendelijke interface.

HTTPS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en is een veiligere versie van HTTP. Het maakt gebruik van TLS-technologie (Transport Layer Security) om websitegegevens te coderen terwijl deze via internet worden verzonden. Deze toegevoegde beveiligingslaag voorkomt dat hackers toegang krijgen tot gevoelige informatie zoals creditcardnummers of wachtwoorden, waardoor het veilig is om met vertrouwen online transacties uit te voeren. Weten hoe deze protocollen werken is essentieel voor elk bedrijf dat zijn site zo veilig mogelijk wil maken voor zijn klanten.

Het HTTP of HTTPS protocol maakt wel een stuk uit van je URL, maar is geen onderdeel van je domeinnaam. Wil je een domeinnaam kiezen? Dan hoef je daar dus niet op te letten.

Wil je meer weten over HTTP en HTTPS? Lees dan: Wat is HTTPS en HTTP?

Waar staat WWW voor

In een URL komt niet alleen HTTP of HTTPS voor, maar ook WWW. WWW is ook geen onderdeel van je domeinnaam, maar komt dus wel in je URL voor. 

Als het gaat om het kiezen van een domeinnaam, is het eerste dat je je misschien zult afvragen: “Waar staat WWW voor?” De afkorting WWW staat voor World Wide Web en wordt gebruikt om websites op internet te labelen. Door dit begrip van WWW te gebruiken bij het kiezen van een domeinnaam, kun je ervoor zorgen dat je website goed werkt en je onderscheidt van andere domeinen.

Bij het kiezen van een domeinnaam moet je er altijd voor zorgen dat deze gemakkelijk te onthouden en te spellen is. Dit betekent dat je veelvoorkomende typefouten of spelfouten vermijdt en dat je een algeheel pakkende zin of trefwoord in de titel van je website hebt. Bovendien, aangezien veel webbrowsers het voorvoegsel www gebruiken bij het invoeren van URL’s, moet je ervoor zorgen dat je domein begint met www, zodat bezoekers geen problemen zullen hebben om toegang te krijgen tot je website wanneer ze je adres typen.

 

Welke domeinextensies bestaan er?

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke stap bij het opzetten van je website. Met zoveel beschikbare domeinextensies is het vaak moeilijk om te beslissen welke het beste bij je past. Maar voordat je je keuze maakt, is het belangrijk om alle verschillende soorten domeinextensies te begrijpen die er bestaan.

De meest voorkomende typen domeinextensies zijn domeinextensies die eindigen op “.com”. Dit is de standaard extensie die door de meeste websites en bedrijven wordt gebruikt, omdat deze gemakkelijk te onthouden en in te typen is. Daarnaast geeft een domeinnaam extensie het doel van een website aan. Een .com domeinextensie geeft bijvoorbeeld aan dat het om een commerciële website gaat. 

Andere populaire opties zijn “.net”, “.org” en “.info”. Elk van deze extensies kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar ze worden meestal geassocieerd met non-profitorganisaties of onderwijsinstellingen.

Er zijn ook landspecifieke domeinen zoals “.uk” voor het Verenigd Koninkrijk of “.ca” voor Canada.

Wil je meer lezen over domeinextensies? Lees dan: Wat is een domeinextensie?

Waar registreer je een domeinnaam?

Bij het kiezen van een domeinnaam voor je website is het belangrijk om ook na te denken waar je de domeinnaam gaat registreren. Als je weet welke opties er zijn en hoe je de domeinnaam het beste kunt registreren, kun je ervoor zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt.

Er zijn verschillende bedrijven die domeinregistratie bieden, waaronder webhostingbedrijven, registrars zoals GoDaddy of Namecheap en andere online registers. Afhankelijk van het type website dat je maakt, kan de ene service beter zijn dan de andere; als je bijvoorbeeld robuustere functies nodig hebt, zoals e-mailhosting voor je zakelijke e-mail en klantenondersteuning, dan is een webhost wellicht een betere optie. Aan de andere kant, als je alleen basis domeinregistratie nodig hebt zonder te hoeven betalen voor extra diensten, dan kan een register zoals Namecheap een ideale keuze zijn.

Links & Bronnen

  1. Wix: “Tips for Choosing the Perfect Domain Name” (https://www.wix.com/blog/2020/03/tips-for-choosing-the-perfect-domain-name/)
  2. GoDaddy: “How to Choose the Perfect Domain Name” (https://www.godaddy.com/garage/smallbusiness/launch/how-to-choose-the-perfect-domain-name/)
  3. HubSpot: “How to Choose the Perfect Domain Name for Your Business” (https://www.hubspot.com/domain-name-generator)
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *