Shopify review

Overweeg je om Shopify aan te schaffen? Lees dan eerst onze Shopify review.

Wil je Shopify gaan gebruiken, migreren naar Shopify of wil je eerst weten wat je allemaal kunt doen met Shopify? Dan is het slim om Shopify beoordelingen te lezen zoals deze voordat je in Shopify gaat investeren.

ℹ️ In deze Shopify review pluizen we de Canadese webwinkel software van Shopify voor je uit en delen we onze ervaringen. Van Shopify Lite tot Shopify Plus inclusief alle voor- en nadelen.

Let op, deze Shopify review is zeer uitgebreid en je hoeft niet direct alles te lezen. Maak gewoon een keuze uit het menu op deze pagina. Heb je weinig tijd lees dan direct onze conclusie.


Shopify is een populair e-commerce platform waarmee je je eigen webwinkel kunt maken. Het biedt een breed scala aan functies en thema’s (designs) die kunnen worden aangepast om te voldoen aan de vereisten van individuele gebruikers. Shopify en maakt het mogelijk om zowel fysieke als digitale producten te verkopen.

? Een van de belangrijkste ideeën achter Shopify is dat gebruikers zonder veel technische kennis een winkel kunnen creëren zonder een (duur) ontwerpbureau of webontwikkelaar in te moeten huren.

Ondanks dat kunnen experts, die bekend zijn met HTML en CSS, alsnog zelf code-aanpassingen doen. Iets wat veel (onverwachte) flexibiliteit geeft.

Omdat Shopify een gehoste oplossing is, hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van webhosting of het installeren van software. Het idee is dat vrijwel alles wat je nodig hebt om je winkel te bouwen en te runnen klaar staat om ingezet te worden indien gewenst.

Je kunt een Shopify-winkel dus aanpassen aan individuele vereisten door apps toe te voegen (waarover later meer) of door aangepaste code te gebruiken. Een modulair systeem dus.

Shopify is een zogenaamde ‘Software as a Service (Saas) tool’. Dit betekent dat je je webshop niet daadwerkelijk bezit, maar hiervoor een maandelijkse vergoeding betaalt om het te gebruiken. Een beetje zoals een lease-contract dus. Zolang je toegang hebt tot een webbrowser en internet, kun je je winkel overal beheren.


Hoeveel mensen gebruiken Shopify?

Volgens Shopify heeft het product meer dan 1.000.000 actieve gebruikers met een omzet van meer dan 183 miljard(!) dollar. Shopify is hierdoor zonder meer een van de meest gevestigde e-commerce platforms.

? De sterke marktpositie van Shopify is een belangrijk gegeven, omdat je bij het kiezen van webshop-software vertrouwen wilt hebben in het bedrijf dat er achter zit. Dat geeft een gerust gevoel.

Er zijn in het verleden gevallen geweest waarbij soortgelijke diensten werden gesloten. Magento Go is een goed voorbeeld, waarbij uiteindelijk zoveel problemen voor hun gebruikers ontstonden dat ze hun winkels op relatief korte termijn naar een ander platform moesten migreren .

De marktpositie en het zeer grote gebruikersbestand van Shopify maken het vooruitzicht op financiële problemen bij het bedrijf zeer onwaarschijnlijk.


“Wat mag het kosten?” zul je je afvragen. Shopify Nederland biedt 5 pakketten aan waaruit je in kunt kiezen (nu nog in dollars):

 • Shopify Lite‘ – $ 9 per maand
 • Basic Shopify‘ – $ 29 per maand
 • Shopify‘ – $ 79 per maand
 • Advanced Shopify‘ – $ 299 per maand
 • Shopify Plus‘ – kosten zijn bespreekbaar, maar over het algemeen rond de $ 2000 per maand.

 

* Tarieven getoetst: februari, 2020

Shopify biedt met hun ‘Shopify Lite‘ pakket (à $ 9 per maand) een van de goedkopere manieren om online producten te verkopen. Zeker aangezien je er een onbeperkt aantal producten mee mag verkopen.

Voor wie is het Shopify Lite pakket?

Het is belangrijk op te merken dat je met het ‘Lite’-pakket niet echt een volledig functionele, zelfstandige online winkel kunt bouwen.

? Met het Lite-pakket kun je alleen producten verkopen via het shop-gedeelte van je Facebook-pagina of op je bestaande website. Shopify wordt dan ingezet voor de afhandeling van de betaling en je klanten kunnen het proces gemakkelijk volgen.

Heb je een bestaande website dan kun je de knop ‘Kopen’ toevoegen. Deze werkt vergelijkbaar met de knop ‘Nu kopen’ van PayPal, maar omdat het bezoekers via Shopify leidt, zijn er meer geavanceerde opties beschikbaar met betrekking tot het volgen van bestellingen en status.

Met de Shopify ‘Kopen’ knop kun je Shopify dus integreren in een site die bijvoorbeeld gebouwd is op WordPress. Dit is een handige functie voor gebruikers die tevreden zijn met hun bestaande website, maar wel graag enkele Shopify functionaliteiten willen integreren.

Voor wie is het Shopify Basic pakket?

Naarmate je hoger komt in de prijsschaal, kom je het ‘Basic Shopify’ pakket tegen voor $ 29 per maand; het ‘Shopify’-pakket voor $ 79 per maand en het’ Advanced Shopify’-pakket voor $ 299 per maand.

? Met alle andere pakketten kun je een volledig functionele online winkel hosten. Je kunt het beste met het Basic pakket beginnen en later eventueel upgraden naar het ‘Shopify pakket’, indien je shop succesvoller wordt.

Voor wie is het Shopify Plus pakket?

Ten slotte is er het ‘Shopify Plus’ pakket. Dit pakket, zoals de naam al suggereert, is een ‘enterprise grade’ oplossing die ontworpen is voor grote bedrijven. Het biedt geavanceerde functies:

 • API-ondersteuning
 • Speciaal SSL / IP-adres
 • Geavanceerde beveiligingsfuncties
 • Gegarandeerde uptime van de server
 • ‘White glove’ klantenservice via een toegewezen ‘Merchant Success Manager’

Dus wat zijn de belangrijkste verschillen tussen alle pakketten?


Belangrijkste verschillen tussen de Shopify-pakketten

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen om op te letten:

 • Rapportage – professionele rapportage-functies zijn alleen beschikbaar bij de Shopify-pakketten van $ 79 en hoger. De meest geavanceerde rapportage-tool (waarmee je aangepaste rapporten kunt maken) worden alleen aangeboden in de duurste pakketten ‘Advanced Shopify’ en ‘Shopify Plus’
 • Geschenkbonnen – deze zijn alleen beschikbaar bij de Shopify-pakketten van $ 79 en hoger
 • Realtime verzending status – dit is alleen beschikbaar in het duurste ‘Advanced Shopify’-abonnement
 • Personeelsaccounts – hiermee kun je verschillende leden van je team verschillende bevoegdheden geven (iets dat erg handig is om de toegang tot gevoelige gegevens te beperken). Je krijgt 2 personeelsaccounts bij het ‘Basic Shopify’-pakket, 5 bij het ‘Shopify’-pakket en 15 bij het’ Advanced Shopify’-pakket.
 • POS-functionaliteit (point of sale) – met POS kun je producten verkopen op een fysieke locatie, en regel je de betaling ter plekke via Shopify. Dit kan alleen bij het pakket ‘Shopify’ of hoger.
 • iDeal kosten: de kosten van gebruik van iDeal zijn bij alle pakketten gelijk, namelijk €0.29 per transactie. Wel zijn klanten bij PayPal of creditcard betalingen goedkoper uit wanneer je een duurder pakket hebt.


Abonnement en kortingen

? Goed om te weten is dat je een Shopify-abonnement niet per se op maandelijkse basis hoeft te betalen. Je kunt ook op een jaarlijks of tweejaarlijks termijn betalen. Shopify biedt 10% korting op een jaarlijkse en 20% korting op de tweejaarlijkse abonnementen, wanneer ze vooraf worden betaald.

De algemene prijsstructuur van Shopify is redelijk consistent met belangrijke concurrerende producten zoals Wix, Bigcommerce, Squarespace en Volusion.

Het belangrijkste verschil zit hem in dat het ‘Lite’-pakket prima werkt, waardoor je, hoewel je geen volledig gehoste online winkel krijgt, voor een zeer laag maandelijks bedrag gebruik kunt maken van veel belangrijke Shopify-functies op een andere website.

Als we kritiek op de prijsstructuur van Shopify zouden moeten geven, zou het zijn dat sommige functies die je zou verwachten op instapplannen, zoals cadeaubonnen en gespecificeerde rapportage, alleen beschikbaar komen wanneer je kiest voor een duurder pakket.

Andere oplossingen, met name Bigcommerce, zijn aanzienlijk genereuzer met de functieset op instapniveau en bieden een beetje meer een ‘alles-in-één’-aanpak.

Laten we nu eens kijken hoe Shopify jou in staat stelt betalingen voor jouw goederen te accepteren. Dit zijn namelijk de belangrijkste voordelen van het gebruik van het platform.


Er zijn twee manieren om betalingen op Shopify te accepteren: via Shopify Payments of via een externe betalingsprovider zoals Mollie.

Het meest eenvoudige voor Nederland is om Shopify Payments te gebruiken, het ingebouwde betalingssysteem van Shopify. Ook zie je dan alle uitbetalingen in het Shopify dashboard. Gebruik je Mollie, dan moet je ook steeds bij Mollie inloggen om gemaakte transacties te bekijken.

? Als je Shopify Payments gebruikt, hoef je je ook helemaal géén zorgen te maken over transactiekosten, wat geweldig is. Er zijn echter nog wel creditcardkosten. In de VS kun je een tarief verwachten tussen de 2,6% en 2,9% + €0.25 van iedere creditcardtransactie. In Europa is het tarief lager (van 1,6% tot 1,9% €0.25 per transactie).

De exacte transactiekosten zijn afhankelijk van het type abonnement, waarbij de laagste transactiekosten (zoals je zou verwachten) horen bij de duurste maandelijkse abonnementen.

Als alternatief kun je dus ook een betalingsprovider van een derde partij gebruiken (zoals Mollie) om kaarttransacties te verwerken. Je kunt naast Mollie kiezen uit meer dan 100 providers waaronder ook Bancontact om Belgische klanten te bedienen.

Het gebruik van een externe betalingsprovider vereist een beetje configuratie. Je moet namelijk een ‘merchant account’ aanmaken en instellen bij de betalingsprovider zelf. Afhankelijk van de betalingsprovider, kun je een percentage van de transactiekosten, een maandelijkse vergoeding of beide verwachten als kosten.

Wanneer je een externe betalingsprovider gebruikt, past Shopify óók transactiekosten toe (van 0,5% tot 2%, afhankelijk van het Shopify-abonnement dat je gebruikt. Nogmaals, de kosten worden lager naarmate de maandelijkse pakketten duurder worden.

Of het goedkoper is om Shopify Payments of een betalingsprovider te gebruiken, hangt sterk af van het soort betalingsprovider dat je denkt te gaan gebruiken en van het Shopify-abonnement dat je gebruikt.


Verschillende valuta’s accepteren

De mogelijkheid om prijzen in meerdere valuta’s weer te geven, is een zeer nuttige functie voor verkopers die in meerdere landen actief willen zijn.

In tegenstelling tot verschillende concurrerende e-commerce-platforms, kun je dit met Shopify doen zolang je het ingebouwde Shopify Payments gebruikt.

Er zijn een paar kleine dingen die iets handiger hadden gekund.

Ten eerste moeten je gebruikers, tenzij je een Shopify Plus-abonnement heeft ($ 2000 per maand!), een valutakiezer gebruiken om hun gewenste valuta te kiezen. Geolocatie, die IP-adressen gebruikt om de relevante valuta automatisch weer te geven aan jouw sitebezoekers, is niet beschikbaar.

Ten tweede is een valutakiezer alleen beschikbaar voor één Shopify-thema (debuut). Als u dat thema niet gebruikt, moet je extra code aan je Shopify-winkel toevoegen om er een te maken.

? Gezien de bovenstaande beperkingen, vermoeden we dat veel verkopers op zoek zullen gaan naar een externe app om betalingen in meerdere valuta af te handelen. Gebaseerd op onderzoek, is Bold Multi-Currency hier waarschijnlijk uw beste keuze.

Over het algemeen is Shopify waarschijnlijk nog steeds de beste optie voor verkopers die in meerdere valuta’s willen verkopen, maar er zijn zeker dus wel enkele verbeteringen die hier kunnen worden aangebracht.


Afgebroken betaling herstel

In Shopify is ‘Afgebroken betalingen herstellen’ ontworpen om je te helpen producten te verkopen aan mensen die het grootste deel van een transactie hebben doorlopen, maar deze op het laatste moment alsnog hebben afgebroken. Men noemt dit ook wel een ‘verlaten winkelwagen’.

Vroeger was dit alleen beschikbaar bij de duurdere Shopify-abonnementen van $ 79 of hoger, maar onlangs maakte Shopify het beschikbaar voor ALLE abonnementen.

Dit betekent dat je de functionaliteit voor ‘Afgebroken betalingen’ krijgt voor een aanzienlijk lagere prijs dan de belangrijkste concurrenten Bigcommerce en Squarespace. Waar je met Shopify deze functionaliteit al vanaf $ 9 kunt krijgen, bieden de Bigcommerce en Squarespace deze pas aan voor respectievelijk $ 79,95 en $ 46 per maand.

De makers van concurrent Bigcommerce beweren dat het gebruik van tools voor het herstellen van afgebroken betalingen je omzet met maximaal 15% kan verhogen.

 

Afgebroken betaling / verlaten winkelwagen

Met de functie Afgebroken betalingen in Shopify kun je:

 • Een lijst bekijken met mensen die hun winkelwagentje hebben verlaten en ze handmatig een e-mail sturen
 • Shopify de opdracht geven om automatisch één e-mail te sturen naar bezoekers van je site die hun winkelmandhe hebben verlaten (met een link naar hun verlaten winkelmandje in jouw webshop).

De laatste optie is waarschijnlijk de beste manier om het herstel van de verlaten winkelmand te voltooien, omdat het je tijd bespaart.

? Shopify raadt aan dat je je afgebroken betaling e-mail verzendt 10 uur nadat je sitebezoeker zijn winkelwagen heeft verlaten. Dit komt omdat volgens onderzoek van Shopify dit het tijdsinterval is dat de meeste verkoopvoltooiingen genereert.

Wil je een andere termijn instellen? Dat kan. Je krijgt ook de mogelijkheid om een herinneringsmail 1 uur, 6 uur of 24 uur te verzenden nadat een winkelmand is verlaten.


BTW in Shopify

Een heel sterke eigenschap van Shopify dat niet vaak wordt besproken in andere Shopify-reviews, is de wijze waarop het uitstekend geschikt is voor btw afhandeling middels hun MOSS (Mini One Stop Shop).

MOSS is in principe een vereiste dat verkopers van digitale producten aan consumenten in de EU, BTW toevoegen aan elk digitaal product per land (dat wil zeggen dat er één btw-tarief moet worden toegepast voor het VK, één voor Ierland, één voor Nederland, enzovoorts).

? In tegenstelling tot veel concurrerende producten, berekent Shopify automatisch het juiste btw-tarief. Er is dus geen gedoe met het instellen van handmatige belastingregels. Dit is een uiterst nuttige functionaliteit en volgens ons een groot voordeel van Shopify.

Nu we de prijs- en betalingsfunctionaliteiten hebben doorlopen, is het tijd om te bespreken hoe Shopify-winkels er daadwerkelijk uitzien.

Shopify is vrij eenvoudig te gebruiken. Het heeft een gebruiksvriendelijke en moderne interface.

 

Shopify interface

Via de interface kun je verschillende verkoopkanalen van Shopify-labels instellen en beheren. De belangrijkste zijn:

 • Een online winkel: dit is jouw belangrijkste Shopify-website.
 • Facebook: een tabblad op uw Facebook-pagina waar gebruikers kunnen bladeren en je producten kunnen kopen.
 • Messenger: je kunt rechtstreeks verkopen aan klanten in Messenger-gesprekken met hen (evenals bestel- en verzendmeldingen sturen en reageren op vragen van klanten).
 • Koopknop: met dit kanaal kunt u e-commerce functionaliteit (via ‘koopknoppen’) op elke website of blog intergreren.
 • Amazon: hiermee kun je je Amazon-vermeldingen en Shopify-producten op één locatie beheren.
 • Ebay: hiermee kun je je producten op Ebay weergeven met behulp van jouw Shopify-winkel.

Er zijn ook heel wat andere kanalen beschikbaar, waaronder het populaire Instagram.

Het is dus vrij eenvoudig om deze verkoopkanalen te gebruiken, maar er zijn een paar aandachtspunten die het vermelden waard zijn:

Productafbeeldingen bijsnijden

Zodra je afbeeldingen op Shopify uploadt met verschillende beeldverhoudingen, snijdt Shopify ze niet automatisch bij. Met andere woorden, jouw productcatalogi kunnen uit een reeks verschillend gevormde afbeeldingen bestaan. Dit kan een negatieve invloed hebben op het ontwerp.

? Je kunt dit eenvoudig omzeilen door al je foto’s op de juiste formaten te uploaden. Een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop biedt dan uitkomst. Weet je niet hoe dit moet, of heb je hier geen zin in? Voor een paar euro huur je hiervoor een goedkope freelancer in op Upwork. TIP: geef de freelancer een hele reeks afbeeldingen in één keer.

Verkopen op Facebook met Shopify

De Shopify-Facebook-integratie is niet voor iedere verkoper geschikt. Momenteel is het eenvoudig om het ‘Facebook-kanaal’ van Shopify te gebruiken, maar je klanten kunnen slechts één item per keer kopen op de betreffende Facebook-pagina (er is geen ’toevoegen aan winkelmandje’ optie).

Dit is voldoende voor sommige verkopers (bijvoorbeeld bands en artiesten die een nieuwe CD willen verkopen via hun Facebook-pagina). Alle verkopers die een klantenbestand hebben dat graag artikelen in grotere hoeveelheden koopt, zullen deze beperking waarschijnlijk frustrerend vinden.

Bovendien kun je geen digitale producten verkopen op Facebook. Alléén verzendbare producten kunnen op dat kanaal worden verkocht.

Deze beperkingen worden door Facebook opgelegd. Wil je klanten de optie geven meerdere producten te kopen in één keer? Kies dan voor de verkoopknop die hen leidt naar jouw volledige webshop.

Shopify-verkooppunt

Een bijzonder sterke onderscheidende eigenschap van Shopify, die een speciale vermelding verdient, zijn de POS-opties en bijhorende hardware.

 

Shopify POS (point-of-sale) hardware

Met de POS-hardware van Shopify kun je Shopify gebruiken om niet alleen online te verkopen, maar ook op fysieke locaties – zolang je een iOS- of Android-apparaat hebt. Er is een breed scala aan hardware beschikbaar om aan te schaffen (barcodelezers, kassa’s, bonprinters enz.) om je hierbij te helpen.

? Er zijn verschillende toepassingen voor de point-of-sale-tools van Shopify: ze bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te verkopen in een pop-up shop, van een marktkraam, op een evenement of zelfs in een permanente (vaste) winkel, terwijl je je voorraad bewaart én voorraadtelling automatisch gesynchroniseerd.

Het is echter belangrijk op te merken dat je het Shopify’-pakket of hoger moet hebben om het meeste uit het verkooppunt te halen. Dit komt omdat, hoewel de paketten ‘Lite’ en ‘Basic’ je wel persoonlijk laten verkopen met een kaartlezer, ze het volgen niet doen:

 • Gebruik van unieke personeelspincodes
 • Diensten van personeel registreren
 • Meerdere verkooplocaties gebruiken
 • Klantenservice voor hardware

https://youtu.be/8y4JzCopAPg


Shopify’s App Store

Naast de kernfunctionaliteit van Shopify is er ook een app store die je kunt bezoeken om apps (gratis en betaald) te verkrijgen die een aanvulling vormen op wat jouw store kan doen.

Er is een enorm aantal apps beschikbaar (meer dan 3.200). Meer dan enig ander e-commerceplatform dat wij zijn tegengekomen. Deze apps voegen specifieke functionaliteiten toe aan jouw winkel of laten jouw shop communiceren met een andere externe tool (zoals Zendesk).

Dit brede scala aan apps is een van de sterkste argumenten om Shopify te gebruiken ten opzichte van zijn rivalen. Er is ook mogelijk een tegenargument…

? Het positieve hieraan is dat je een enorm scala aan extra opties hebt. Niet alleen als het gaat om het toevoegen van functionaliteiten aan je webshop, maar ook als het gaat om de integratie met andere tools en platforms. Aan de andere kant betekent dit dat er veel situaties zijn waarbij het verkrijgen van de functionaliteit die je nodig hebt de installatie van een betaalde app vereist. Dit kan je vaste maandelijkse kosten opdrijven. Wees dus selectief met de apps!

Voorbeelden van beschikbare Shopify-apps zijn:

 • Boekhoud-apps
 • Multi-valuta verkoop apps
 • Geavanceerde rapportage-apps
 • Apps voor het vastleggen van gegevens
 • Afgebroken betaling-apps (die geavanceerder zijn dan de standaard optie van Shopify)

Dus wanneer de standaard functieset van Shopify niet aan jouw vereisten lijkt te voldoen, is het de moeite waard om eens door de Shopify App Store te scrollen om te zien of er een add-on is die kan helpen.

Het is de moeite waard om even stil te staan bij een app waarvoor geen officiële integratie bestaat: Mailchimp. Helaas is vanwege een geschil over gegevensbescherming en privacykwesties de Shopify-Mailchimp-integratie uit de Shopify-app store verwijderd.

Je kunt Mailchimp nog steeds gebruiken met Shopify, maar je moet hiervoor meer handmatige oplossingen gebruiken. Als alternatief kun je een andere e-mailmarketingoplossing gaan gebruiken, zoals GetResponse of ConvertKit.

Shopify beheren op je mobiel

Shopify biedt twee apps die je kunt gebruiken om je webshop op je mobiel te beheren: ‘Shopify’ en ‘Shopify Point of Sale’.

 

Standaard Shopify mobiele app

Met de normale ‘Shopify’-app kun je bestellingen bekijken en uitvoeren, producten toevoegen/bewerken, rapporten bekijken en communiceren met je teamleden via een order ’tijdlijn’.

De app ‘Shopify-verkooppunt’ is voor gebruikers die Shopify op hun verkooppunt willen gebruiken. Je kunt deze app gebruiken om betalingen te doen, inventaris bij te houden, sms’jes naar klanten te sturen, etc.

Naast de winkelbeheer-apps is er een nieuwe app genaamd ‘Ping’, waarmee u gemakkelijker vragen kunt beantwoorden of productdetails kunt delen met klanten wanneer je met hen chat via Facebook Messenger. Meer chatservices worden binnenkort ondersteund, volgens Shopify. ‘Ping’ is momenteel exclusief beschikbaar op iOS.

Daarnaast is er ook een app voor het maken van logo’s, een ontwerper van visitekaartjes en een app met handige artikelen voor ondernemers. De laatste twee apps zijn alleen beschikbaar op Android.

Van alle bovenstaande apps vermoeden we dat de normale ‘Shopify’-app door de meeste verkopers zal worden gebruikt.

Shopify’s SEO-functies

De SEO-functies binnen Shopify zijn over het algemeen goed en steken gunstig af tegen andere gehoste platforms voor het bouwen van sites.

Het ‘on-page’ SEO gedeelte in Shopify is zeer eenvoudig te beheren. Het wijzigen van paginatitels en metabeschrijvingen is uiterst eenvoudig, evenals het toevoegen van koppen en alt-tekst.

 

Shopify titel en meta omschrijving aanpassen t.b.v. SEO

SEO-opties bewerken

Het toevoegen van 301-omleidingen (waarmee zoekmachines weten wanneer een paginalocatie is gewijzigd) is ook erg eenvoudig. In feite vraagt Shopify je automatisch om dit te doen (en maakt de omleiding voor je) zodra je de URL van een pagina wijzigt.

Er zijn echter een aantal gebieden waarop Shopify SEO iets beter had kunnen zijn: hoewel je je URL’s kunt aanpassen, voegt het platform voorvoegsels toe aan je pagina’s en producten, d.w.z.

 • / paginas / vóór pagina’s
 • / berichten / vóór berichten
 • / producten / vóór producten

In een ideale wereld zou het beter zijn om deze voorvoegsels niet te hebben, omdat de zoekalgoritmen van Google de voorkeur geven aan een eenvoudige URL-structuur.

Iets anders dat eenvoudiger had kunnen zijn, is het wijzigen van bestandsnamen van afbeeldingen. Wanneer je een bestandsnaam voor SEO-doeleinden wilt wijzigen, moet je deze lokaal hernoemen en deze vervolgens opnieuw uploaden.

Al met al zijn de SEO-functies van Shopify robuust te noemen.

AMP gebruiken in Shopify

Accelerated Mobile Pages – kortweg AMP – is een door Google ondersteund project dat als doel heeft websites op mobiele apparaten te versnellen door bepaalde stukjes code van webpagina’s weg te laten. Online verkopen via mobiel gaat dan sneller wat conversie verhoogt. Ideaal voor Shopify winkels.

AMP is steeds populairder geworden omdat je hiermee het aantal sitebezoekers dat langzaam ladende mobiele sites verlaat, vermindert. Er zijn ook enkele SEO-voordelen bij AMP. Het algoritme van Google geeft soms prioriteit aan AMP-pagina’s door ze in een carrousel te plaatsen boven alle andere zoekresultaten.

? Het goede nieuws is dat het mogelijk is om AMP in Shopify te gebruiken. Niet alleen voor blog-berichten, maar ook voor productpagina’s. Veel van Shopify’s belangrijkste concurrenten vergemakkelijken het gebruik van AMP nog niet, dus wederom een unieke eigenschap van Shopify. De AMP-functionaliteit is alleen niet standaard beschikbaar binnen Shopify. Je moet hiervoor een betaalde app gebruiken om deze toe te voegen, zoals Shop Sheriff of Ampify Me.

Gezien de nadruk die Google steeds meer legt op AMP-inhoud, en ondanks de extra kosten, is het desalniettemin geweldig dat je AMP-versies van je productpagina’s op Shopify kunt maken.

AVG naleving in Shopify

We zijn geen advocaten dus houd er rekening mee dat de onderstaande opmerkingen niet als juridisch advies moeten worden geïnterpreteerd. We doen hieronder ons best doen om enkele van de belangrijkste AVG-problemen voor Shopify-gebruikers te beschrijven.

In het licht van de AVG-wetgeving van de EU zijn er veel juridische stappen die website-eigenaren moeten nemen om ervoor te zorgen dat ze de privacy van EU-klanten en bezoekers afdoende beschermen.

Er zijn behoorlijk hoge financiële boetes voor hen die dat niet doen. Zelfs wanneer je bedrijf niet in de EU is gevestigd, moet je nog steeds voldoen aan de voorschriften voor website-bezoeken vanuit de EU.

Op basis van onze kennis van de AVG-regels zijn dit de belangrijkste prioriteiten voor (nieuwe) Shopify-winkeleigenaren:

 • Verwerk gegevens veilig en sla ze veilig op
 • Zorg voor voldoende privacy en cookie-meldingen
 • Biedt een optie aan om het gebruik van niet-essentiële cookies op een website in te trekken
 • Ontvang expliciete toestemming van mensen die zich aanmelden voor je e-maillijst, zodat het goed is om ze e-nieuwsbrieven te sturen

Waar Shopify momenteel nog een beetje mist, is de vereiste cookie-toestemming. Om AVG-naleving te garanderen, moet je een cookie-banner aan je bezoekers tonen die:

 • hen laat kiezen welke cookies ze willen uitvoeren vóórdat die cookies worden uitgevoerd (d.w.z. ‘voorafgaande toestemming’ te geven)
 • hun toestemming registreert om cookies uit te voeren
 • hen toestemming op een later stadium kunnen laten intrekken

Dus als je bijvoorbeeld een Facebook-advertentie of Google Analytics-cookie in je Shopify-winkel gebruikt, overtreed je de AVG-wetgeving tenzij je een banner hebt die al het bovenstaande doet.

? Op dit moment is er geen manier om het probleem met de cookie-toestemming aan te pakken. Er zijn wel wat externe apps in de Shopify app store die beweren dit probleem op te lossen door deze functionaliteit aan te bieden. Als alternatief kun je scripts van services zoals Easy GDPR (gratis) of Cookie Pro gebruiken om een banner die voldoet aan de AVG aan uw website toe te voegen.

Onze voorkeur is echter dat dit probleem door Shopify bij de bron wordt aangepakt en dat voldoende cookie-bannerfunctionaliteit wordt geboden, zonder dat de gebruikers een beroep hoeven te doen op software van derden.


Shopify biedt 8 gratis webshop-ontwerpen aan, ook wel sjablonen of thema’s (themes) genoemd. Elk van deze komt in twee of drie verschillende varianten. Deze sjablonen vertalen zich samen naar een redelijk fatsoenlijke keuze aan design opties.

Dat gezegd hebbende, het aantal gebundelde sjablonen dat Shopify aanbiedt, is klein in vergelijking met concurrerende oplossingen voor het bouwen van websites zoals Squarespace of Wix.

Gratis Shopify-thema’s

De gebundelde Shopify-sjablonen zijn aantrekkelijk en ook responsive, wat betekent dat ze mooi worden weergegeven op alle apparaten (mobiel, tablet, laptop, etc).

 

Gratis Shopify theme (Boundless)

Als de gratis sjablonen niet geschikt voor je zijn, kunt u een betaald of ‘premium’-thema gebruiken. Hiervan zijn er 64 en elk thema komt in een paar varianten. Deze variëren in prijs van $ 140 tot $ 180, en net als bij de gratis thema’s, zijn ze ook allemaal responsive.

? In de themawinkel kun je door alle gratis en betaalde sjablonen bladeren met behulp van een breed scala aan filters: je kunt bijvoorbeeld sjablonen bekijken per branche, type startpagina, lay-outstijl etc. Dit betekent dat je zonder al te veel moeite een geschikt thema voor jouw winkel moet kunnen vinden.

Qua esthetiek zien de sjablonen er professioneel uit, ze ogen ‘opgeruimd’ en hebben een minimalistisch strak karakter. Hier hebben we geen klachten over.

Sommige thema’s stellen je in staat gebruik te maken van eigentijdse ontwerp-kenmerken zoals parallax scrollen en video-achtergronden. Al met al is het sjabloon-aanbod van Shopify een met de hoogste kwaliteit op de e-commerce markt.

 

Shopify premium theme (Testament)

En natuurlijk, wanneer je niet tevreden bent met het thema-aanbod van Shopify en iets wilt creëren dat echt onderscheidend is, is er altijd de optie om een eigen thema te bouwen. Het is gemakkelijk om toegang te krijgen tot de broncode van een thema. Er wordt veel ondersteuningsmateriaal verstrekt om je te helpen jouw eigen Shopify-sjabloon te ontwikkelen. Ook kun je hier een freelancer via Upwork voor inhuren.

? Een ding dat je in de gaten moet houden bij het kiezen van een thema, is of het officieel wordt ondersteund door Shopify. Alle gratis thema’s worden sowieso ondersteund, maar als je een premium-sjabloon gebruikt, moet je mogelijk contact opnemen met de externe ontwikkelaar voor hulp bij het installeren of aanpassen ervan.

Nadat je een Shopify-abonnement hebt gekozen en je je sjabloon hebt gekozen, kun je beginnen met verkopen via het platform. Laten we eens kijken hoe gemakkelijk het is om dat met Shopify te doen.


Importeren naar Shopify

Net als de meeste vergelijkbare winkelbouwers, kun je met Shopify productgegevens importeren uit een CSV-bestand. Dit is handig als je in één keer veel nieuwe producten naar je winkel wilt uploaden of gegevens van een ander e-commerceplatform migreert. De onderstaande video laat zien, hoe het proces werkt.

https://youtu.be/9zdiCMJ9Tlo

Als je een Shopify Plus-klant bent, kun je ook de Transporter-app en de command-line-tool gebruiken om producten te importeren.

Wil je op tekst gebaseerde gegevens importeren, zoals berichten van WordPress of Tumblr dan heb je de volgende opties:

 • Inhoud kopiëren en plakken
 • De Shopify API gebruiken
 • Koop een app van derden (zoals de betaalde ‘Blogfeeder’-app).

Exporteren vanuit Shopify

Met betrekking tot het exporteren van gegevens, kun je productgegevens heel gemakkelijk exporteren naar een CSV-bestand.

? Als het gaat om pagina’s en berichten, is dit alleen niet direct te doen. Als je over de nodige technische vaardigheden beschikt, kun je de API van Shopify gebruiken om ze alsnog uit het Shopify-platform te halen. Je kunt ook een externe app gebruiken om je data te exporteren (bijvoorbeeld Blogfeeder of Exlm), die beide een breed scala aan opties bieden om je data uit Shopify te halen).


Product variaties en opties

Met Shopify kun je tot 100 verschillende varianten van één product maken. Deze varianten kunnen wel slechts drie productopties omvatten.

Dus als je bijvoorbeeld schoenen verkoopt, kunnen je klanten kiezen uit maximaal 100 verschillende varianten van een bepaalde schoen, elk met 3 verschillende opties (bijvoorbeeld kleur, maat en stijl). Je kunt ze dus niet de optie bieden om daarbovenop ook nog een bepaalde kleur schoenveter te laten kiezen.

Gelukkig bestaat er een oplossing met externe apps die deze limieten opheffen. Wel komen deze apps met extra kosten. Een andere optie is om ‘line item property’ code toe te voegen aan je Shopify-winkel om meer productopties vast te leggen. Je moet dan wel handig zijn met het bewerken van code om dit te doen.


Productcategorieën gebruiken

Hoewel er ruimte is voor verbetering met betrekking tot hoe Shopify omgaat met productvarianten en opties, is de manier waarop het productcategorieën inricht (of in Shopify-taal, ‘collecties’) fantastisch, en beter dan veel concurrerende e-commerceplatforms.

? Je kunt handmatig producten toevoegen aan een collectie of – en dit is een enorme tijdsbesparing voor gebruikers met grote productreeksen – gebruik maken van ‘geautomatiseerde collecties‘. Hiermee stel je van tevoren regels in (op basis van producttitels, tags enz.) zodat producten automatisch in de juiste collectie worden geplaatst. Dit kan je uren, zo niet dagen, gegevensinvoer en aanpassingen besparen.

Je moet er wel goed voor zorgen dat je je producten op een uiterst consistente wijze een naam geeft of tagt om van deze functionaliteit te profiteren. Dit komt omdat de automatisering alleen werkt wanneer je een consistente naamgeving structuur hebt opgezet voor producttitels, tags enz.


Metavelden en bestanden uploaden

Sommige verkopers hebben de optie nodig om een gebruiker in staat te stellen wat tekst te verstrekken op het moment van aankoop (juweliers kunnen bijvoorbeeld een inscriptie nodig hebben, enz.).

ℹ️ Met Shopify kun je extra gegevens (zoals tekst) tijdens de verkoop ontvangen, maar het is best een lastig proces: je moet namelijk een ‘line item property’ maken door handmatig HTML-code aan je sjabloon toe te voegen. Een alternatief is om een betaalde externe app te gebruiken om dit te bewerkstelligen.

Hetzelfde geldt voor het uploaden van bestanden: als je je klanten de optie wilt bieden om een bestand te uploaden (bijvoorbeeld een afbeelding voor gebruik op een t-shirt of mok), moet je extra code (laten) schrijven (via bv een freelancer op Upwork), of ja, je raadt het al, extra betalen voor een relevante externe app.

Het ontbreken van dit soort functionaliteiten in Shopify is waarschijnlijk een van de meest opvallende gemissen.

Digitale goederen verkopen

Je kunt prima digitale producten verkopen met Shopify, maar het is niet voor iedereen direct duidelijk hoe je dit moet instellen. We leggen het hier uit.

? Om bestanden te verkopen, moet je een afzonderlijke app installeren (Shopify’s ‘Digital Downloads App’). De app is gratis en zeer gemakkelijk te gebruiken. Je kunt de app zo instellen dat er direct na het afrekenen een download-link aan de klant wordt gegeven én een link naar hen wordt gemaild wanneer hun bestelling is voltooid. Indien gewenst kun je de uitvoering ook handmatig uitvoeren.

Er is een limiet voor de bestandsgrootte van het digitale product: je kunt alleen digitale goederen verkopen tot 5 GB.


Bloggen is een van de belangrijkste manieren om het verkeer naar je site te vergroten. Shopify heeft een ingebouwde blogtool waarmee je berichten (blogs) kunt publiceren. Deze heb je nodig om je site extra zichtbaar te maken in Google’s zoekresultaten.

De blogfunctionaliteit van Shopify is alleen lang niet zo geavanceerd als die van een WordPress-site. Er zijn een paar SEO-plugins beschikbaar, maar het categoriseren van berichten is bijvoorbeeld niet mogelijk. Je kunt aan Shopify-blogberichten alleen tags koppelen.

Ondanks dat is de ingebouwde blogfunctie in Shopify over het algemeen prima en voldoet het aan de eisen van de meeste verkopers. Je kunt het met een beetje configuratie eventueel aansluiten op de commentaar-tool Disqus, wat handig is om gesprekken over je product te laten plaatsvinden op je site.

Zoals eerder vermeld in deze Shopify review, is het exporteren van Shopify-blogberichten niet zo eenvoudig als het zou kunnen zijn. Je moet de Shopify-API of een externe app gebruiken om je berichten eruit te halen.

Veel potentiële gebruikers van Shopify zullen zich afvragen hoe Shopify dropshipping mogelijk maakt. Dit is een e-commerce methode waarbij je zelf geen voorraad houdt. Je neemt de bestelling op, stuurt deze naar een leverancier en zij leveren de goederen aan je klant. Je webshop functioneert dan in feite als een soort tussenpartij.

? Het goede nieuws is dat Shopify een zeer groot aantal dropshipping-apps aanbiedt waarmee je heel gemakkelijk verschillende goederen van leveranciers online kunt vinden en verkopen. Shopify is waarschijnlijk een van de beste platforms in zijn soort voor dropshipping. We stellen voor om het gratis webinar van Shopify over dropshipping te bekijken, dat het hele proces van het opzetten van een dropshipping-bedrijf grondig doorloopt.

Een ding dat we hier graag zouden willen zien, is meer informatie over de kwaliteit van dropshipping-leveranciers. Misschien een ‘ethische beoordeling’ of iets dergelijks. Veel dropshipping-goederen worden geproduceerd in het Verre Oosten (China) waar de arbeidsomstandigheden erg slecht kunnen zijn.

Zoals het er nu uitziet, is het moeilijk om erop te vertrouwen dat de goederen die je via dropshipping-apps in Shopify verkoopt, ethisch worden geproduceerd.

Shopify biedt een uitgebreide reeks rapporten, waaronder:

 • Verkoop-rapporten
 • Afgebroken betaling-rapporten
 • Marketingrapporten (hoe je je klanten hebt verworven)
 • Financiële rapporten (verkopen, belastingrapporten, etc.)
 • Rapporten met zoekgegevens (naar welke producten klanten in je webshop hebben gezocht)
 • Klant-rapporten (waar je klanten vandaan komen, het percentage nieuwe versus terugkerende klanten, hun totale uitgaven en wanneer ze voor het laatst een bestelling hebben geplaatst)

De handigste rapporten zijn alléén beschikbaar in Shopify’s duurdere pakketten ‘Shopify’, ‘Advanced Shopify’ of ‘Shopify Plus’. Als je geen van deze duurdere pakketten hebt, krijg je een vrij eenvoudig dashboard met alleen topline-statistieken.

ℹ️ Hoewel het Shopify dashboard je in staat stelt om basis-verkoopgegevens bij te houden, is het niet zo goed als een gedetailleerd rapport. Data is tegenwoordig goud waard en dit moet je echt kunnen inzien om doordachte beslissingen te maken. Zeker wanneer je bedrijf groeit raden we aan te upgraden naar het ‘Shopify’ pakket om deze data in te kunnen zien.

Een geavanceerde rapport-builder is ook beschikbaar in Shopify, waarmee je je eigen aangepaste rapporten kunt maken. Maar dit is een dure grap: je moet een abonnement van $ 299 + hebben om hiervan gebruik te kunnen maken…


De ondersteuning van Shopify is beschikbaar in het Nederlands. Je kunt contact opnemen met het bedrijf via e-mail of in het Shopify forum duiken, ook in het Nederlands.

Er zijn een paar probleempjes die het vermelden waard zijn.

Ten eerste is onze ervaring met technische vragen aan de Shopify-ondersteuning iets minder positief. We kregen niet direct het antwoord dat we gehoopt hadden. Dit was een vraag over het toevoegen van extra code aan een webshop.

ℹ️ Je krijgt soms een beter antwoord wanneer je je vraag op het forum plaatst in de hoop dat een Shopify-ontwikkelaar hierop antwoordt. Ook de Engelse Shopify forums zijn een goede bron van informatie omdat deze veel groter zijn. Dit kan dus wat verbeterd worden.

Het zou leuk zijn als Shopify voor relevante vragen een directere manier bood om rechtstreeks contact op te nemen met hun ontwikkelaars voor technisch advies.

Ten tweede is er helaas nog geen telefonische ondersteuning in Nederland. Alleen de volgende landen krijgen momenteel support via telefoon: Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore en Hong Kong.

Wil je per se telefonisch contact dan zou je het eens bij hun Amerikaanse afdeling kunnen proberen. We denken dat je hier als betalende klant alsnog wordt geholpen, in het Engels.

En tot slot moet je, om toegang te krijgen tot telefoonnummers (of andere contactinformatie), eerst op de Help-pagina’s van Shopify zoeken naar een oplossing voor je probleem. Dit kan frustrerend zij, maar dit wordt steeds gebruikelijker voor klantenservices voor webapplicaties.


Shopify biedt nu iets vrij unieks in vergelijking tot concurrenten: een service waarmee je een Shopify-winkel kunt kopen op een online marktplaats.

Dit wordt de ‘Exchange Marketplace‘ genoemd en bevat in wezen lijsten met bestaande Shopify-winkels die kunnen worden gekocht.

? Het voordeel van het kopen van een Shopify-winkel in plaats van er een te bouwen, is natuurlijk dat je geen tijd en geld hoeft te steken in het zelf opzetten ervan, ervan uitgaande dat de winkel die je koopt al winstgevend is uiteraard.

Webshops op de Exchange Marketplace worden door Shopify doorgelicht voordat ze worden geplaatst. Ook wordt er gebruik gemaakt van Escrow, de tussenpartij voor betalingen. Deze onafhankelijke partij houdt de betaling vast totdat zowel de koper als verkoper tevreden zijn met de transactie. Is de koper tevreden, dan wordt het geld door Escrow vrijgegeven aan de verkoper.

Dit betekent dat je met relatief vertrouwen een Shopify-winkel kunt kopen van de Exchange Marketplace. Desondanks, is het altijd de moeite waard om financieel en / of juridisch advies te krijgen voordat je dit doet.


Shopify is de beste gehoste oplossing om een online winkel op te zetten, voor zowel kleine zelfstandigen als MKB-ers. Het is zeer geschikt voor iedereen die een product zowel online als op een fysieke locatie wil verkopen. Het is ook bijzonder goed voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in dropshipping en weinig technische kennis hebben.

Onze beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐

Shopify is als product is scherp geprijsd, vooral als je bedenkt dat de ‘afgebroken betaling’ functionaliteit al beschikbaar is vanaf het $ 29 ‘Basic’-pakket. Shopify is eenvoudig te gebruiken, integreert goed met een groot aantal andere apps en de ontwerp-sjablonen zijn aantrekkelijk.

Shopify heeft een groot gebruikersbestand (ruim 1.000.000 gebruikers, volgens Shopify) wat ook vertrouwen wekt. Het laatste wat je wilt, is dat een gehoste e-commerceprovider failliet gaat en jouw succesvolle winkel moet sluiten. De kans hierop is uiterst klein.

De belangrijkste nadelen van het gebruik van Shopify zijn:

 • De limiet van drie opties per product (let op: verwar dit niet met variaties, waarvan je er 100 per product kunt hebben – zie hierboven)
 • Het feit dat je in veel gevallen een externe app moet installeren voor extra functionaliteiten. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de verkoop van digitale downloads of het kunnen tonen van beoordelingen en recensies.

We zouden ook graag de professionele rapportagefuncties binnen het ‘Basic Shopify’-pakket willen zien, en meer opties voor AVG wat cookiebanners betreft.

Een volledig overzicht van alle voor- en nadelen kun je hieronder vinden, maar natuurlijk is de beste manier om erachter te komen of Shopify iets voor jou is, het volledig zelf uit te proberen. Dit kan eenvoudig met hun gratis proefperiode van 2 weken.


Heb je Shopify al eerder geprobeerd, laat dan gerust je mening en opmerkingen achter!

We hopen dat je met onze Shopify-review iets wijzer bent geworden! Samenvattend zijn dit de belangrijkste voor- en nadelen waarvan we denken dat je ze kunt verwachten als je Shopify gaat gebruiken:

Voordelen

 • Met het ‘Lite’-pakket is Shopify een van de goedkoopste manieren om online te verkopen met behulp van een gehoste oplossing.
 • ‘Afgebroken betalingen’ is beschikbaar voor alle abonnementen, zelfs het goedkoopste $ 9 ‘Lite’ abonnement.
 • Het is een zeer geschikte optie voor iedereen die geïnteresseerd is in dropshipping.
 • Er zijn geen transactiekosten wanneer je gebruik maakt van het ingebouwde betalingsverwerkingssysteem, Shopify Payments.
 • Het heeft een duidelijke en gemakkelijk te gebruiken interface.
 • Met de ‘Koopknop’ van het Lite Pakket kun je Shopify gebruiken om gemakkelijk producten op een bestaande website te verkopen.
 • Het biedt een goed aanbod van gratis, responsive en aantrekkelijke ontwerp-sjablonen.
 • De point-of-sale-opties zijn uitstekend en onderscheidt Shopify van concurrenten.
 • Shopify zegt dat er meer dan 1.000.000 webwinkels zijn gebouwd met behulp van het platform, waardoor het een relatief veilige gok is dat het bedrijf (en dus jouw online winkel!) niet snel zal verdwijnen.
 • Je kunt de functionaliteit van Shopify eenvoudig uitbreiden dankzij een enorm scala aan externe apps in de Shopify Store (hoewel je wel vaak extra moet betalen voor die apps)
 • Shopify gaat goed om met het maken en toepassen van productcategorieën.
 • Verkopen in meerdere valuta is mogelijk, hoewel je hier waarschijnlijk wel op een externe app moet vertrouwen.
 • Met MOSS worden BTW-tarieven automatisch berekend en toegepast door Shopify.
 • Shopify wordt geleverd met een ingebouwde blog.
 • U kunt AMP-versies van productpagina’s maken (zij het met de hulp / extra kosten van een app).
 • Zowel iOS- als Android-apps zijn beschikbaar zodat je je winkel onderweg kunt beheren.
 • U kunt gebruikmaken van een gratis proefperiode van 2 weken van het product.


Nadelen

 • Hoewel je 100 varianten van een product kunt maken, kunnen deze maximaal 3 productopties bevatten.
 • Sommige belangrijke functies waarvan je verwacht dat ze direct worden geleverd, vereisen de installatie van extra apps. Opmerkelijke voorbeelden zijn onder meer het faciliteren van digitale downloads en beoordelingen.
 • Het toevoegen van aangepaste velden zoals tekstvakken of opties voor het uploaden van bestanden is uitvoerbaar, maar is onnodig ingewikkeld (of houdt in dat je een app moet kopen).
 • Professionele rapportage-functionaliteit wordt alleen aangeboden bij duurdere abonnementen.
 • Er is geen officiële Mailchimp-Shopify-integratie meer beschikbaar.
 • De ingebouwde betalingsverwerker van Shopify, Shopify Payments, stelt je alleen in staat te verkopen vanuit bepaalde landen. Als je wilt verkopen in landen die momenteel niet worden ondersteund door Shopify Payments, moet je een (betaalde) betalingsprovider van derden gebruiken.
 • Er is geen manier om automatisch te garanderen dat productafbeeldingen worden weergegeven met dezelfde beeldverhouding. Dit kan leiden tot een rommelige presentatie van je producten, tenzij je al je afbeeldingen zelf hebt bijgesneden voordat je ze uploadt naar Shopify.
 • Het zou leuk zijn als ‘Afgebroken betalingen’ het toestond om meer dan één geautomatiseerde follow-up e-mail te verzenden.
 • Wanneer je een dropshipping-app in Shopify gebruikt, is het moeilijk te vertrouwen dat de goederen die je verkoopt ethisch zijn geproduceerd.
 • Om ervoor te zorgen dat je site AVG-compatibel is wat cookies betreft, moet je een cookie-app van een derde partij gebruiken.
 • Met het goedkoopste abonnement (het ‘Lite’-pakket van $ 9) kun je geen volledig uitgeruste online winkel maken.
 • Het is niet eenvoudig om blog-berichten uit Shopify te exporteren.


Inhoud: Shopify review

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *