Dropshipping betekenis

Dropshipping betekenis weten? Wij leggen het jou uit. 

Dropshipping betekenis

Wat is dropshipping? Dropshipping betekenis

Wat is dropshipping? Dropshipping betekenis: Dropshipping is een type bedrijfsmodel waarin e-commercebedrijven producten verkopen zonder enige voorraad te hoeven hebben. Wanneer een winkeleigenaar een bestelling van een klant ontvangt, neemt hij gewoon contact op met de leverancier, die de producten vervolgens rechtstreeks naar het adres van de klant verzendt. Dropshipping is een populair bedrijfsmodel voor nieuwe e-commerce ondernemers omdat het relatief op te zetten is en te beheren is en er geen grote investering vooraf voor nodig is.

Wat is dropshipping? De meeste mensen hebben een slecht beeld bij dropshipping. Bij dropshipping wordt al snel gedacht aan mensen die goedkope AliExpress pakketten verzenden vanuit China voor te veel geld, maar dropshipping kan ook gebruikt worden in samenwerking met Nederlandse dropshipping leveranciers. Doordat het direct van de leverancier naar de klant wordt verzonden kan dit het logistieke proces verkorten waardoor het product in sommige gevallen goedkoper zal zijn. 

Er zijn verschillende voordelen van dropshipping voor zowel e-commercebedrijven als klanten. Voor bedrijven stelt dropshipping hen in staat om online te verkopen zonder enige voorraad te hebben, wat hun risico en initiële investering verlaagt. Hierdoor kunnen de kosten ook lager worden voor een product. Dropshipping biedt ook meer flexibiliteit dan andere soorten e-commercebedrijven, omdat het gemakkelijk is om snel producten toe te voegen aan het assortiment of weer te verwijderen uit jouw webwinkel.

Tip: Wil je beginnen met dropshipping? Lees dan zeker de pagina: Beginnen met dropshipping. Hier geven wij een stappenplan om te beginnen met dropshippen. 

Voor wie is dropshipping geschikt?

Wat dropshipping is is nu duidelijk, maar voor wie is dropshipping geschikt? Dropshipping is het meest geschikt voor ondernemers die een beperkt voorraadbudget hebben en hun tijd en energie liever besteden aan online marketing en verkoop van hun producten dan aan het beheren van de voorraad.

Dropshipping stelt ondernemers ook in staat een online bedrijf te starten met weinig tot geen investering vooraf. Dit maakt dropshipping een aantrekkelijke optie voor mensen die met een beperkt budget een eigen bedrijf willen starten.

Hoewel dropshipping voor sommige ondernemers een goede optie kan zijn, is het niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld een merk rond jouw product wilt bouwen, is dropshipping misschien niet de beste optie omdat je minder controle hebt over de kwaliteit van het product en hoe het aan jouw klanten wordt gepresenteerd.

Wel kun je vaak met Nederlandse leveranciers hier afspraken over maken en hierdoor de kwaliteit beter garanderen. 

Voor wie is dropshipping geschikt? Dropshippen is geschikt voor mensen die graag een webshop willen starten, maar weinig willen doen een de logistieke kant van de webshop en geen eigen voorraad willen hebben. Het is geschikt voor mensen die goed zijn/passie hebben voor online marketing en het maken van een goede website. 

hoe werkt dropshipping

Wat kost dropshipping?

Dropshipping is een geweldige manier om een online bedrijf te starten met weinig investeringen vooraf, en het kan vooral nuttig zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar een manier om met een laag risico aan de slag te gaan.

Dropshipping is doordat er geen voorraad nodig is een zeer goedkoop bedrijfsmodel om op te zetten omdat je pas je voorraad hoeft in te kopen als je geld al binnen is. Het enige wat benodigd is aan het begin is een webwinkel en een leverancier. 

Een WordPress winkel inclusief domeinnaam en hosting kost in de meeste gevallen minder dan € 10,00 per maand. Veel dropshippers kiezen er daar en tegen voor om te gaan voor Shopify. Shopify kost rond de € 29,00 per maand als startende ondernemer. 

Vanaf € 10,00 per maand heb je dus al een website met dropshipping producten. Echter kost de marketing van deze producten het meeste geld. 

Is dropshipping legaal?

Wat is dropshipping en is het legaal? Dropshipping is een bedrijfsmodel waarin e-commerce ondernemers producten verkopen zonder enige inventaris te hoeven dragen. Wanneer een winkeleigenaar een bestelling van een klant ontvangt, neemt hij gewoon contact op met de leverancier, die de producten vervolgens rechtstreeks naar het adres van de klant verzendt. Dropshipping is legaal in Nederland zolang je voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving.

Tip: Wil je meer lezen over of dropshipping legaal is en wat sommige dingen van dropshipping illegaal kan maken? Lees dan zeker: Is dropshipping legaal?

Hoewel dropshipping enkele voordelen heeft, is het niet voor iedereen weggelegd. Eén van de grootste nadelen van dropshipping is dat je heel weinig controle hebt over de kwaliteit van de producten die je verkoopt. Aangezien je de voorraad niet zelf beheert, moet je erop vertrouwen dat de leverancier je producten van goede kwaliteit stuurt. Als ze dat niet doen, straalt dit slecht uit op jouw bedrijf. Als een klant ontevreden is klopt de klant bij jou aan, dus het is wel heel belangrijk dat de kwaliteit goed is. In Nederland zijn er aparte wetten over aankopen doen via webwinkels. Zo heeft de klant altijd minimaal 14 dagen bedenktijd volgens de wet koop op afstand. 

Dus is dropshipping legaal? Ja, dropshipping is legaal, maar je dient wel op de hoogte te zijn van de Nederlandse wet en regelgeving en je hieraan houden. 

Voordelen van dropshipping

Wat zijn precies de voordelen van dropshipping? Er zijn een aantal voordelen aan dropshipping, waaronder:

 1. Geen inventaris nodig: Dropshippers hoeven het product pas te betalen nadat de klant een aankoop heeft gedaan. Dit betekent dat je vooraf geen voorraad hoeft aan te schaffen, wat je veel geld kan besparen. 
 2. Lage opstartkosten: Omdat je geen inventaris hoeft te hebben, kunnen jouw opstartkosten vrij laag zijn. Het enige dat je nodig hebt, is een domeinnaam en hosting, en je kunt jouw eigen website maken. Ook heb je minder risico, rente, personeels en verzekeringskosten doordat je als ondernemer geen voorraad hebt. 
 3. Flexibiliteit: Dropshipping geeft je de mogelijkheid om snel nieuwe producten uit te testen zonder dat je een grote investering hoeft te doen. Als een product niet goed verkoopt, kun je het gewoon niet meer verkopen zonder veel geld te verliezen.
 4. Klantenservice: Je kunt een uitstekende klantenservice bieden omdat je niet vastzit aan het afhandelen van vragen van klanten over de producten zelf. In plaats daarvan kun je je zich concentreren op het bieden van eersteklas service aan klanten.

Natuurlijk heeft dropshipping niet alleen maar voordelen, maar heeft dropshipping ook nadelen. 

dropshipping betekenis

Nadelen van dropshipping

Er zijn verschillende nadelen aan dropshipping voor bedrijven. 

 1. Ten eerste kan dropshipping erg tijdrovend zijn. Bedrijven moeten de voorraad beheren, zendingen volgen en problemen met de klantenservice afhandelen. Dit kan een fulltime baan zijn en het kan moeilijk zijn om tijd te vinden voor andere dingen, zoals marketing en promotie. Omdat je niets zelf doet moet je voor een simpele vraag een derde partij contacteren. Doordat alles via een derde partij loopt kan dit veel tijd kosten als tussenpersoon. 
 2. Ten tweede hebben bedrijven met dropshipping minder controle over hun voorraad en de productafhandeling. Ze kunnen misschien niet de producten krijgen die ze nodig hebben wanneer ze ze nodig hebben, omdat ze overgeleverd zijn aan de leverancier. Dit kan leiden tot stock outs en gemiste verkopen.
 3. Ten derde kan dropshipping duurder zijn dan andere manieren. De leverancier kan hogere prijzen in rekening brengen voor dropshipping artikelen en het bedrijf moet mogelijk meer verzendkosten betalen. Dit kan ten koste gaan van de winst.
 4. Ten vierde heb je als dropshipper weinig invloed op het logistieke proces. 

Hoe werkt dropshipping?

Wat is dropshipping is nu duidelijk, maar hoe werkt dropshipping precies? Als je wilt beginnen met dropshipping dan moet je eerst een eigen website aanmaken. Vervolgens zoek je een leverancier en zet je de producten van de leverancier op je webshop. Vervolgens promoot je je webshop. Als je een bestelling binnen krijgt via je webshop dan plaats je een bestelling bij jou dropshipping leverancier die vervolgens de bestelling naar je klant toestuurt. 

Dit klinkt misschien als veel werk, maar dit is voor het grootste deel helemaal te automatiseren. 

Het businessmodel voor dropshipping heeft een aantal voordelen: Je kunt jouw eigen bedrijf starten met een kleine investering vooraf, omdat je producten niet in bulk hoeft aan te schaffen. Je kunt jouw dropshipping bedrijf in jouw vrije tijd runnen – je hoeft jouw baan niet op te zeggen om een succesvolle winkel te beginnen.

Het is gemakkelijk om jouw bedrijf op te schalen, omdat je meer producten en leveranciers kunt toevoegen naarmate je meer verkoopt.

Maar hoe werkt dropshipping precies? Dropshipping is relatief simpel uit te leggen:

 1. Je zoekt een dropshipping leverancier.
 2. Je zet de producten van de leverancier op jouw website. 
 3. Je promoot jouw artikelen.
 4. Je krijgt een bestelling binnen op jouw website. 
 5. Je neemt contact op met de leverancier en geeft door wat er besteld is en naar welk adres het artikel moet. 
 6. De leverancier stuurt het artikel naar de klant op. 
 7. De klant ontvangt het artikel. 

Beginnen met dropshipping

Bij dropshipping verkopen e-commerce ondernemers producten zonder enige inventaris te hoeven dragen. Wanneer een winkeleigenaar een bestelling van een klant ontvangt, neemt hij gewoon contact op met de leverancier, die de producten vervolgens rechtstreeks naar het adres van de klant verzendt. Dropshipping is een geweldige manier om een online bedrijf te starten met weinig investeringen vooraf.

Er zijn verschillende voordelen aan het starten van een dropshipping bedrijf:

 1. Lage opstartkosten: Je hoeft niet vooraf in voorraad te investeren, zodat je jouw bedrijf met heel weinig geld kunt starten.
 2. Geen opslagruimte nodig: Aangezien je geen inventaris hoeft te hebben, hoef je je geen zorgen te maken over het opslaan van producten in jouw huis of het huren van een magazijn.
 3. In het bedrijfsleven is dropshipping een techniek voor supply chain management waarbij de detailhandelaar geen goederen op voorraad houdt, maar in plaats daarvan klantorders en verzendgegevens doorgeeft aan de fabrikant of een groothandel, die de goederen vervolgens rechtstreeks naar de klant verzendt. Dit maakt de logistieke keten korter waardoor er meer winst gemaakt kan worden

Omdat dropshipping relatief veel voordelen heeft en omdat het heel toegankelijk is kiezen veel mensen ervoor om te beginnen met dropshipping. Met dropshipping beginnen is relatief gemakkelijk. Als je wilt beginnen met dropshipping moet je de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar de KVK
 2. Zoek een dropshipping leverancier.
 3. Maak een website aan. 
 4. Zoek een geschikte betaalmethode zoals MOLLIE.
 5. Promoot je artikelen met verschillende online marketingmethodes zoals SEO, SEA of social media marketing. 
hoe werkt dropshipping
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *