Wat is een conversie?

Wat is een conversie? Lees het allemaal op deze pagina!
wat is conversie

Wat is conversie?

Wat is conversie? Conversie is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij een online bezoeker een klant wordt. Dit kan van alles zijn, van het aanmelden voor een nieuwsbrief of het voltooien van een online aankoop. Elk bedrijf wil zijn conversiepercentage verhogen, dat de effectiviteit van hun marketing- en verkoopinspanningen meet. Conversie is essentieel voor elk bedrijf dat zijn doelen probeert te bereiken en omzet wil laten groeien.

Dus wat is conversie en hoe gebruik je het? In het digitale tijdperk zijn er veel manieren waarop bedrijven conversie-optimalisatie kunnen benaderen. Bedrijven gebruiken tools zoals A/B-testen, optimalisatie van landingspagina’s en personalisatie om hun website-ervaring te verbeteren en conversies te maximaliseren. 

Daarnaast kunnen bedrijven retargetingcampagnes of betaalde zoekadvertenties gebruiken om bezoekers terug te halen nadat ze de site hebben verlaten zonder te converteren. Door te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites, kunnen marketeers strategieën ontwikkelen die meer conversies genereren en de inkomsten in de loop van de tijd verhogen.

 

Wat is een conversiepercentage?

Een conversiepercentage is een percentage dat een percentage aangeeft over hoeveel procent van de bezoekers daadwerkelijk een aankoop doet. 

Bijvoorbeeld: Je hebt 1.000 bezoekers op je website gehad en hiervan hebben 50 bezoekers een aankoop gedaan dan is het conversiepercentage 5%. 

Dit bereken je door: 50 conversies / 1.000 bezoekers = 5%

 

Wat is het gemiddelde conversiepercentage?

Wat is het gemiddelde conversiepercentage van een webshop? Het gemiddelde conversiepercentage van een webshop ligt rond de 2 á 3% volgens Irpcommerce. Let wel op dat het conversiepercentage verschilt per branche. Zo is het conversiepercentage van kleding bijvoorbeeld gemiddeld rond de 1,58% en het conversiepercentage van de gezondheidsbranche rond de 3,58%. 

 

Waarom wil je je conversiepercentage weten?

Je conversiepercentage kan enorm nuttig zijn om te bepalen hoe rendabel je bent. Als je bijvoorbeeld Google Ads draait en je weet dat je € 0,30 per klik betaald kun je al uitrekenen wat je ongeveer aan marketingkosten kwijt bent voor één aankoop. Als een conversiepercentage hebt van 5% heb je dus 20 klikken nodig voor één aankoop. Als al deze klikken binnenkomen via Google Ads dan betaal je dus € 6,- (20 klikken * € 0,30) aan marketingkosten per conversie. 

 

Een conversie definiëren

Een conversie is de actie van het transformeren van iets van de ene vorm naar de andere. Het kan verwijzen naar een fysieke transformatie, zoals het veranderen van een object in een andere vorm of grootte, of het kan een digitale transformatie zijn die plaatsvindt wanneer iemand online een actie onderneemt. In de marketingwereld verwijst ‘conversie’ specifiek naar het omzetten van websitebezoekers in betalende klanten of nieuwsbriefabonnees.

Conversion Rate Optimization (CRO) ofwel conversieoptimalisatie omvat het optimaliseren van webpagina’s en gebruikerservaringen met als doel het aantal conversies te verhogen. Dit proces omvat meestal het analyseren van site-statistieken zoals bouncepercentages en bezoeker-tot-lead-ratio’s, het aanbrengen van wijzigingen op basis van die bevindingen, het testen van die wijzigingen aan bestaande versies en het herhalen van de cyclus totdat de gewenste doelen zijn bereikt. Het optimaliseren van het conversiepercentage vereist vaak vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse om de voortgang nauwkeurig te meten en verbeterpunten te identificeren.

 

Conversieratio meten

De conversieratio is een belangrijke maatstaf voor elk bedrijf. Het is de verhouding tussen bezoekers van een website of kijkers van een marketingcampagne die een gewenste actie ondernemen. Dit kan zijn aanmelden om e-mails te ontvangen, producten kopen, apps downloaden en meer. Als je weet hoe je je conversieratio kunt meten, kun je weloverwogen beslissingen nemen over marketingstrategieën en bepalen waar je middelen kunt toewijzen voor een maximaal rendement op je investering.

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om conversiepercentages te meten, waaronder A/B-testen, heatmaps en klantonderzoeken. Met A/B-testen kunnen bedrijven twee versies van hun website of app vergelijken om te meten welke beter presteert bij klanten. Heatmaps volgen het gedrag van gebruikers door interacties met belangrijke elementen op de pagina, zoals links en knoppen, visueel weer te geven, terwijl klantenenquêtes feedback geven van echte klanten, wat van onschatbare waarde kan zijn bij het bepalen wat voor hen het beste werkt.

Een veel gebruikte tool om een conversie te meten op een website is Google Analytics. Google Analytics is een meet tool van Google. 

 

Factoren die van invloed zijn op de conversieratio

Conversieratio is een belangrijke maatstaf die wordt gebruikt bij het meten van het succes van digitale marketingcampagnes. Het wordt gedefinieerd als het percentage websitebezoekers dat een actie onderneemt, zoals het aanmelden voor een dienst, het doen van een aankoop of het indienen van informatie door het invullen van formulieren. Als je begrijpt wat de conversieratio’s beïnvloedt en weet hoe je deze kunt maximaliseren, kunnen bedrijven meer leads genereren en hun winst vergroten.

Er zijn verschillende factoren die de conversiepercentages beïnvloeden, waaronder ontwerpelementen op de website, kwaliteit en relevantie van de inhoud, laadsnelheid van pagina’s, gemak van het afrekenproces, doelgroepsegmentatie, prijsstructuur en klantenservice. 

Een goed website-ontwerp kan het navigeren door pagina’s voor gebruikers veel gemakkelijker maken en een algehele positieve ervaring creëren die conversies aanmoedigt. De inhoud moet duidelijk en relevant zijn voor de behoeften van de gebruikers en tegelijkertijd geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, zodat potentiële klanten deze gemakkelijk kunnen vinden.

 

Optimaliseren voor betere resultaten

Conversie is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij websitebezoekers klanten worden. Het omvat het optimaliseren van elementen zoals navigatie, ontwerp en inhoud om de kans te maximaliseren dat gebruikers de gewenste acties ondernemen. Door te begrijpen hoe mensen omgaan met je site en deze gebieden te verbeteren, kunt je de conversiepercentages verhogen, wat resulteert in meer verkopen en leads.

In de kern gaat optimalisatie over het testen en analyseren van wat het beste werkt op je website of app. Elk bedrijf heeft andere doelen als het gaat om conversie, dus het is belangrijk om een optimalisatieplan te maken dat specifiek is afgestemd op je behoeften. Je moet je richten op het meten van key performance indicators (KPI’s), zoals klikfrequenties (CTR’s), bouncepercentage, tijd besteed op pagina, gemiddelde bestelwaarde (AOV) en customer lifetime value (LTV).

 

Conclusie

Conversie is een krachtige tool die bedrijven kan helpen groeien en hun winst kan vergroten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat conversie-optimalisatie moet worden gezien als een continu proces en niet als een eenmalige gebeurtenis. Om de effectiviteit van je conversie-inspanningen te maximaliseren, is het essentieel om je website en marketingcampagnes voortdurend te testen, meten en optimaliseren om ervoor te zorgen dat je er het maximale uit haalt.

Met de juiste strategieën en de bereidheid om zich aan te passen aan veranderende klantbehoeften, kunnen marketeers technieken voor conversie-optimalisatie gebruiken om van meer bezoekers klanten te maken. Door te begrijpen wat conversies drijft en verschillende tactieken te testen, hebben bedrijven het potentieel om de verkoopkansen van hun digitale kanalen te maximaliseren en strategischere beslissingen te nemen over hoe ze hun producten of diensten online op de markt willen brengen.

Conversie

Links & Bronnen voor conversieoptimalisatie

  1. https://www.unbounce.com/conversion-rate-optimization/
  2. https://www.crazyegg.com/blog/conversion-rate-optimization/
  3. https://www.digitalmarketer.com/conversion-rate-optimization/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde posts

WordPress downloaden

WordPress downloaden

WordPress downloaden, hoe moet dat en welke opties zijn er?  WordPress downloaden? Er zijn verschillende manieren om WordPress te downloaden en om een website te

Lees verder »
URL betekenis

URL betekenis

Wil je een WordPress pagina dupliceren? Lees dan deze uitleg! Wat is een URL? Benieuwd naar een URL betekenis? Een URL (Uniform Resource Locator) is

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *